Startpagina Akkerbouw

BBL vraagt dat België glyfosaat verbiedt in de landbouw

Dit jaar moet Europa beslissen of de onkruidbestrijder glyfosaat in gebruik mag blijven. In een open brief vraagt de Bond Beter Leefmilieu (BBL), met de steun van onder meer BioForum en BoerenForum, aan de Belgische beleidsmakers om hun verantwoordelijkheid te nemen door tegen een verlenging van de vergunning van glyfosaat te stemmen en meer ondersteuning te geven aan landbouw met minder pesticiden.

Leestijd : 2 min

In de jaren ‘70 bracht Monsanto Roundup uit, een gewasbeschermingsmiddel met als actieve stof glyfosaat dat, vooral door de ontwikkeling van bijbehorende resistente gewassen, razend populair werd in de landbouwsector. Veertig jaar later regent het klachtzaken tegen de producent. Al jaren woedt de discussie over de schadelijkheid van glyfosaat. De toxicologische effecten voor bijen en bestuivers zijn het bekendst, maar ook tal van andere dieren, zoals verschillende vis- en vogelsoorten, lijden er onder.

BBL wijst er op dat het EFFAT, de koepelorganisatie van meer dan 100 vakbonden die o.a. landbouwers en loonwerkers in de sector in Europa vertegenwoordigt, in 2021 al opriep tot een volledige ban van glyfosaat ter bescherming van hun gezondheid. Personen die langdurig (beroepsmatig) worden blootgesteld aan hogere doses pesticiden, lopen volgens een aantal studies gemiddeld meer risico op de ziekte van Parkinson.

Voor BBL is een blijvende blootstelling van burgers, boeren en milieu aan deze risicovolle stof onaanvaardbaar. Zij vragen dat België op Europees niveau tegen de verlenging van de vergunning van glyfosaat stemt, en ook zelf haar verantwoordelijkheid neemt en de verkoop en het gebruik van glyfosaat door professionele gebruikers verbiedt in België.

De volledige open brief van de BBL vind je hier.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken