Startpagina Brexit

VK stelt Brexitcontroles op Europese landbouwproducten voor de vijfde keer uit

De Britse regering stelt de douanecontroles op verse landbouwproducten uit de Europese Unie voor de vijfde keer uit. De regering is beducht voor verdere prijsstijgingen.

Leestijd : 1 min

De controles maken deel uit van het akkoord dat Brussel en Londen na de Brexit sloten. In de omgekeerde richting worden ze al sinds januari 2021 uitgevoerd, maar de Britse regering blijft de maatregel uitstellen. Normaal gezien zouden de controles gefaseerd moeten ingaan vanaf eind oktober, maar de regering plant nu een vijfde uitstel, bericht de Britse krant The Financial Times.

De regering van premier Rishi Sunak is beducht voor prijsstijgingen, die de hoge Britse inflatie nog meer de hoogte in zouden stuwen. Bovendien krijgen bedrijven en havenoperatoren zo meer tijd om zich te organiseren.

Voordeel voor EU-producenten

De Britse voedselproducenten zijn echter niet blij met het aanhoudende uitstel. Het geeft hun concurrenten op het Europese vasteland immers een voordeel, omdat de Britse producten bij aankomst in de EU wél controles moeten ondergaan.

Volgens critici zullen de controles wellicht niet ingaan voor de volgende verkiezingen, die in 2024 plaats zouden vinden. Oppositiepartij Labour, die mijlenver vooropligt in de peilingen, zegt dat ze een nieuw akkoord met de EU wil onderhandelen waarin de controles minder uitgebreid zouden zijn.

De Britse regering besliste recent om de plannen voor de creatie van een eigen kwaliteitslabel ter vervanging van de Europese CE-markering op te bergen. De Britse industrie had daarom gevraagd.

Belga

Lees ook in Brexit

Meer artikelen bekijken