Startpagina Paarden

Vlaams kampioenschap Belgisch trekpaard

Voor de bijna 20ste keer richtte het bestuur van de Vlaamse fokkers van het Belgisch trekpaard (VFBT) samen met de organisatoren van het in de Faluintjesstreek bekende oogstfeest ‘De Pikkeling’ en de Koninklijke Landbouwcomice van Aalst een interprovinciale prijskamp in.

Leestijd : 4 min

Dit evenement, met de daarbij horende kampioenschappen voor jaarlinghengsten en - merries en natuurlijk ook de felbegeerde titels voor volwassen hengsten, merries met veulen en merries zonder veulen, ging door op de hoeve van Marc Decroes (voorzitter prijskampcomité). Dit jaar waren een 150-tal paarden ingeschreven, die ondanks de wisselvallige weersomstandigheden grotendeels op het appel waren. Als jury waren de officiëlen van dienst, onder voorzitterschap van Andreas Van Geyte, bestuurslid VFBT.

Jaarlingmerries en -hengsten

Jaarlingmerries De 28 ingeschreven jaarlingmerries waren ingedeeld volgens geboortedatum in 4 reeksen. De primerende 4 merries namen deel aan het jeugdkampioenschap: De jongste reekswinnares was Mauranne Du Fremis, die zeer groen oogde en door onwennigheid wat kort stapte en draafde. Mauranne heeft een zeer goede bloedvoering. Als tweede primavera met mooie bovenlijn postte It’s Me van ‘t Rietenhof van Vlaams Brabant zich voor de 5 juryleden. ‘It’s Me’ is lang genoeg gekoot vooraan, maar heeft een zwevende soepele draf die vooraan correcter mag wezen.

De derde jongedame, Zadora van de Berghoeve, verliest jammer genoeg charme op stand en bewegingen door haar te rijpe conditie. Het laatste nummer bij de jaarlingen, namelijk nummer 28 Esmeé van ‘t Rietenhof van Vlaams Brabant, werd als laatste voorgesteld, maar won haar reeks. Esmee is wel de oudste en meest volwassene, is zeer evenredig gebouwd met een opvallend lange hals en gesloten correcte gangen. Kampioene jaarlingmerries werd It’s me van ’t Rietenhof , van Jim van ’t Roetaart x Iris van ’t Langhof – fokker en eigenaar Dominique Van Riet.

Jaarlinghengsten De jaarlinghengsten waren verdeeld in 2 reeksen en werden voorgesteld in de gietende regen. De 2 primussen waren de vosse mannelijke Jules Van Waeyenberg en zijn stalgenoot Major van de Boterhoeve. Bij de hengsten geboren in 2021 waren er 2 kandidaten van dezelfde eigenaar, Dirk Vinck uit Sint-Niklaas. Kampioen hengsten 1 en 2 jaar werd Major van de Boterhoeve (v. Lord van de Boterhoeve x Mieken Vandenessenberg), van fokker en eigenaar Familie Imschoot uit Beervelde.

Twee- en driejarige merries

Tweejarige merries Bij de tweejarige merries waren er opnieuw 4 reeksen, die elk hun primerende kandidates voor het kampioenschap twee- en driejarigen kon sturen. Celien Van De Puypaert beet met haar correcte gangen de spits af. Stalgenote Elodie van ‘t Rietenhof van Vlaams Brabant verdedigde met haar vrouwelijke lijnen haar plaats. Draf achter is beter dan de stap. Diva Van de Maalderij maakte met haar vosschimmelkleur en goede draf indruk op de jury van dienst. Lente van ‘t Langhof werd weer de eerste bij de oudste reeks tweejarigen. Lente was op stand super, maar presenteerde zich deze keer minder goed.

Driejarige merries Bij de driejarigen waren er 3 reeksen, met als eerste reekswinnares Pascaline van Noordhout. Pascaline is een grote merrie met een goed tussenstuk en soepele correcte gangen. De kleinere blauwschimmel Irma van de Boterhove baande zich zwevend en correct naar de eerste plaats in reeks 2.

De derde reekswinnares was Iris van ’t Roetaert. Iris is een merrie met overschot met een mooie bovenlijn en correcte gangen. De kampioenstitel bij de twee- en driejarigen ging naar de nette Irma van De Boterhoeve (v. Milo van Luchteren x Iebe van Burst), van fokker en eigenaar Familie Imschoot uit Beervelde.

Volwassen hengsten

De kers op de taart die dag waren de volwassen hengsten, die onder ruime belangstelling hun kansen mochten wagen in de reeks waar ze eerder alleen waren voorgesteld volgens ouderdom. Het spannendste moment van de dag waren de 4 goede knapen, die de strijd moesten aangaan voor de beste hengst van Vlaanderen.

De vosschimmel Vic van ’t Maeshof was de jongste, die zich zoals gewoonlijk correct en gezwind door de arena presenteerde, maar jammer genoeg volume miste. Als tweede eiste Brabus van het Oostveld met zijn mooi hoofd en vooraan correcte bewegingen de aandacht op. Hals en kruis kunnen eleganter zijn. Zoro van Gaasbeek van Vlaams Brabant kwam rustig, gedisciplineerd de piste binnen gewandeld. Zoro heeft ook een mooi hoofd. Zijn schouder is te recht en mag niet langer zijn, maar hij mocht zeker gezien worden.

Als laatste kwam Matt van ’t Langhof op de proppen. Menigeen was aangenaam verrast bij zijn verschijning die dag. Hij kwam als uit een doosje en haalde het onderste uit de kan bij het presenteren. Uiteindelijk werd de titel toegekend aan de mannelijke Brabus Van het Oostveld (v. Vino van Luchteren x Vavite van ’t Zwartegat), van fokker bvba Heduver en eigenaar combinatie Alain Moreels Tervuren en Lennard Wisse Nederland.

De reeksen en kampioenschappen van de merries hebben we niet meer kunnen meemaken.

Kampioenschap merries 4 jaar en ouder

Merries met veulen: In deze categorie won Conchita van Strijtem (v. Mathador van de Bouwhoeve x Lies van het Brabanderhof) – fokker Louis Evenepoel/Danny Gordts – eigenaar Jens Teerlinck, Kaprijke.

Merries zonder veulen: Bij de merries zonder veulen ging de eerste plaats naar Aster van’t Groenenbroek (v. Gamin van de Lindehoef x Fleur van ’t Groenenbroek – fokker en eigenaar Frans & Monique Beulens, Ranst.

Loten van 3 merries – zelfde haarkleur – zelfde eigenaar: In deze categorie gingen Johan Vereertbrugghen en Ann Moens uit Opwijk met de overwinning aan de haal

Een dikke proficiat aan de organisatoren VFBT en de Landbouwcomice van Aalst, met hun voorzitter Eric Lievens, die voor de commentaar en de verwelkoming zorgde voor de aanwezige notabelen. Ook proficiat aan alle sponsors die het vermaarde Belgisch trekpaard dik in de kijker hebben gezet.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken