Startpagina Fruit

Oudste wijnbouwfamilie Schenk & Siebert in Grünstadt schakelt over naar bio

Bij het wijnbouwbedrijf Schenk & Siebert, dat al bestaat sinds 1675, staan traditie en familie centraal. De wijnen worden gemaakt met traditionele druivenrassen, wat niet wil zeggen dat ze stilstaan. Ze willen overschakelen naar bio, en in het proces helpt de software Vineyard Cloud.

Leestijd : 3 min

Het noorden van de Palts is voor de familie een echte thuis. De familie verbouwt al wijn sinds 1675 en is hierdoor de oudste wijnbouwfamilie in Grünstadt. De familie werkt in het noordelijkste en tegelijkertijd koelste gebied van de regio. Ze verbouwen 40 ha aan wijngaarden, met een verhouding 40% rode en 60% witte variëteiten.

Riesling en Pinot Noir

Riesling en Pinot Noir zijn de belangrijkste druiven. Riesling beslaat bijna 15 ha van de wijngaarden. “Deze 2 druiven zijn belangrijk voor de exportmarkt”, geeft Christoph mee. Maar ze hebben ook druivenrassen als Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Meunier en Shiraz. Het kalkstenen terroir, dat uniek is voor de regio, evenals de rode zandsteen, in combinatie met ons klimaat, garanderen de productie van wijnen met een koel klimaatkarakter.

“We verkopen zo'n 250.000 flessen wijn en mousserende wijn per jaar. We hebben al een goede exportmarkt naar Azië, Canada en de Europese landen. De Chinese markt groeit al 10 jaar. Van de productie voor export gaat 10 à 15% naar daar. In het algemeen is 65% van de productie voor de eigen klanten. Daarnaast hebben we verschillende prijzen gewonnen zoals Decanter, Mundus Vini, best of Riesling en Vinum.”

Derde generatie

Christoph en Johannes Siebert zijn de derde generatie op de wijnmakerij. Christoph is een meester-wijnmaker en verantwoordelijk voor de wijngaarden. Johannes, een oenoloog, richt zich op het maken van wijn zelf. Beiden werkten aan wijnmakerijen in Zuid-Afrika en Californië en brachten heel wat suggesties en ideeën met zich mee.

Hun ouders, Hildegard en Gerhard, steunen hen bij de generatiewisseling. “Alle beslissingen zijn familieaangelegenheden en daarom maakt elke fles Schenk-Siebert-wijn echt deel uit van de ambachtelijke familietraditie. Samen creëren we unieke wijnen met een echt Noord-Palts karakter”, klinkt het.

Het doel is duidelijk: “De zoektocht naar ervaring en inspiratie in gerenommeerde regio's als de Bourgogne, Bordeaux, de Rhône-vallei en de Nieuwe Wereld van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat we elke dag zoeken naar een nog betere kwaliteit. Onze passie ligt in het produceren van wijnen die onze regio, onze wijngaarden en ons terroir weerspiegelen. Ze moeten typerend, duidelijk, fijn en complex zijn, maar tegelijkertijd spanning en structuur tonen.”

Met de hand geplukt

Alle druiven van hun Single Vineyards-(Lagenwein) wijnen worden met de hand geplukt. De opbrengsten liggen tussen de 4.000 en 10.000 liter voor gemiddeld zo'n 7.000 tot 8.000 liter per hectare. Daarom verkopen ze wijnen die in smaak en geur vooral in het hogere segment passen.

Riesling en Pinot Noir zijn de belangrijkste druiven bij wijnbouwbedrijf Schenk & Siebert.
Riesling en Pinot Noir zijn de belangrijkste druiven bij wijnbouwbedrijf Schenk & Siebert. - Foto: Schenk & Siebert

De wijnen worden nog echt van de klassieke variëteiten gemaakt, en dit is dan ook de passie in het familiebedrijf. “Het is ook voor ons een eeuwenoude Paltse traditie. De jongere generatie heeft een andere kijk op de toekomst. Zij vinden inspiratie in andere gerenommeerde regio’s, zoals de Bourgogne, Bordeaux en de Rhône-vallei. Dit alles stelt ons in staat om een gevarieerd assortiment aan producten te bieden voor zowel de dagelijkse behoeften als voor de veeleisende consument. Elke fles Schenk-Siebert bevat de levensvreugde en internationale diversiteit van de Pfalz. Ons motto? Alleen het beste is goed genoeg.

De natuur is de basis van het Pfalz-terroir. Het is onze dagelijkse taak om het duurzaam te onderhouden om de wijngaarden voor onze nakomelingen te behouden. In die zin zijn we ervan overtuigd dat de omschakeling naar biologische wijnbouw voor ons een belangrijke en juiste beslissing is.”

Meer arbeid

Christophe geeft aan dat er 3 jaar nodig is voor de omschakeling naar bio. Momenteel zijn ze in het tweede jaar. “Die wijn moeten we nog wel verkopen als conventioneel”, vertelt Christophe. Het werkproces verandert helemaal. Gewasbescherming gebeurt met zwavel en koper, en dat is moeilijk. “Door te kiezen voor bio hebben we 50% meer arbeid.” De markt voor bio is nog niet te groot. De wijnen kosten tussen 6 en 25 euro.

Christoph is een meester-wijnmaker en verantwoordelijk voor de wijngaarden.
Christoph is een meester-wijnmaker en verantwoordelijk voor de wijngaarden. - Foto: Schenk & Siebert

Dit jaar is bovendien een moeilijk jaar voor de gewasbescherming. Christophe merkt op dat ze van alles meer moeten gebruiken. “We hebben dit jaar 13 behandelingen koper en baking soda nodig. We zien toekomst in PIWI’s (Pioneer Wines of Pionierswijnen). Een kennis die nu met PIWI’s werkt, moet slechts 3 behandelingen doen.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken