Startpagina Varkens

Sluiting van enige Waalse KI-centrum is zware klap voor Waalse varkenshouderij

Slecht nieuws voor varkenshouders in Wallonië: op 30 september sloot het Centre d’Insémination Artificielle Porcine (CIAP) van Argenteau zijn deuren. Het centrum was al 50 jaar actief en het was het enige erkende inseminatiecentrum in het zuiden van het land. “Een echte ramp”, zegt Henri Stas, een van de laatste fokkers van Piétrain-varkens.

Henri Stas bekijkt met veel heimwee de bekers en medailles in zijn woonkamer. Het zijn de overblijfselen van een roemrijk verleden. Vroeger stelde deze Waals-Brabander trots zijn mooiste dieren tentoon op prijskampen. Dat is te zien op de foto van een van zijn varkens, die Belgisch kampioen werd in 2000. “Ik mis deze evenementen. We hadden de gelegenheid om andere fokkers te ontmoeten. Voor mij waren deze wedstrijden als examens voor een student. Ze gaven mij een stimulans, een boost. Ik was zo blij toen ik de eerste prijs won. Ik...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken