Startpagina Paarden

Officiële prijskamp VFBT

Als derde in de rij ging de officiële prijskamp van De Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard vzw (VFBT) voor merries en jaarlinghengsten uit de provincie West-Vlaanderen door in Woumen bij Diksmuide.

Leestijd : 4 min

De locatie was uniek voor paard, deelnemer en publiek qua toegankelijkheid, wacht-ring, piste en parkeergelegenheid.

Verloop van de prijskamp

Tijdens deze prijskamp kwamen er verschillende reeksen aan bod.

Jaarlinghengsten In het zeer mooie nazomerweer kon men beginnen met de 2 mannelijke trekpaardjaarlingen – allebei zonen van Matteo van ‘t Rietenhof. De eerste jaarlinghengst die zich aanbood, was de goed gelijnde, maar te vrouwelijke Sky van de Voshoek. Deze hengst moest de duimen leggen tegen de meer mannelijke, korter gebouwde Leon van ’t Heffenveld, die ook grover was en meer acties toonde. Voor de nieuwe fokker-eigenaar Geert Casteleyn uit Oostkamp was het voor zijn eerste deelname meteen bingo.

Jaarlingmerries Bij de jaarlingmerries boden er zich 8 kandidates aan. Heel veel kwaliteitsverschil was er niet tussen de eerste helft. Zelfs de hekkensluiters vielen alleen wat tegen door hun minder vrouwelijke uitstraling en door fouten in de vorm en bewegingen vanuit de achterhand. De eerst geplaatste Mica van de Kraaibeek (v. Rubben van ‘t Langhof) van Frans Espeel uit Langemark won nipt van Anouk van de Voshoek (v. Matteo van ‘t Rietenhof), die vooraan langer gekoot is en in stap achter beter kan presteren. De eigenaar van deze merrie was Mark Pollet uit Torhout.

Tweejarige merries Met zijn zessen waren de tweejarige merries present om hun beste beentje voor te zetten. De bekende familie Zwaenepoel beet de spits af met hun Laura van de Route, een goede dochter van de later voorgestelde fokhengst Bob de ter Couterhove. Laura bekoort vooral door haar vrouwelijk hoofd, mooie hals en schouderpartij en ook door haar correcte goed bewegende draf. Als tweede plaatste zich welverdiend de jonge nieuwe ambitieuze fokker Kris Dommecent uit Sint-Jacobs-Kapelle. De tienerzoon bracht de vosse Merel van ‘t Merelhof (v. Vic van de Dellehoeve) zeer vakkundig tentoon voor de juryleden en eiste zo de zilveren medaille op.

Driejarige merries Veel minder talrijk waren de merries geboren in 2020. Twee van de 3 ingeschreven jongedames toonden zich op hun best. Monica van de Zoetemond (v. Mathador van de Bouwhoeve) werd zeer goed klaargezet en voorgebracht door de ganse familie Vandecasteele uit Koekelare. Monica evolueert in de goede richting met ouder te worden en primeerde voor de bruine Clara de Ter Couterhove (v. Rivaal van de Boterhoeve) van Antoine van Couter uit Sint-Andries (Brugge). Clara kwam in meer naturelle staat tevoorschijn en bekoorde, net als haar vader, met een lange soepele draf.

Vierjarige merries De 3 vierjarige merries waren verschillend van type, maar alle 3 goed en correct in de gangen. Weer eiste stal van de Route een eerste plaats op, met deze keer Lotte van de Route (v. Mattheo van de Zaaidijk), die met haar 4 goed geplaatste benen en zeer correcte stap en soepele draf de overhand behaalde. De lang gelijnde Anaïs van de Boterhoeve (v. Rivaal) behaalde de tweede plaats, voor Heleen de ter Couterhove (v. Nico van de Carlohoeve), die qua gestalte het meeste overschot had om iets door te geven in de nafok.

Zes- en zevenjarige merries De merries geboren in 2017 en 2016 waren samengevoegd en waren zo met 5 deelneemsters. De moderne vrouwelijke Loes van de Route moest afhaken wegens kreupele toestand en zo kwam de in Nederland gefokte Heike van de Klaverhoeve (v. Falco van Waardzicht) – eig. Jules Lateur uit Wevelgem – moeiteloos op kop. Ondanks haar buitenlandse afkomst, bruist ze van ons Belgisch trekpaardbloed. Heike heeft via haar vader de echte Waardzicht-lijnen met een supermooi gemaakte achterhand. Op de koop toe was ze begunstigd met zeer vlotte correcte gangen. De volgende geplaatste Conny van de Ronewijk – eig. Jan Wittevrongel uit Houthulst – was, ondanks haar te ronde rib, zeer strijdvaardig met haar 4 goed geplaatste benen en vooral actievolle draf uit de achterhand.

Merries van 2011, 2010 en 2009 Van de merries van 2011,2010, 2009 werd alleen Pauline van de Malsem – fam. Geert De Grave uit Diksmuide – voorgesteld. Pauline (v. Iwan van Aardenhof) is een zuivere vlotte middenmaatmerrie, die bovendien een zeer goede bloedvoering heeft. Twee merries werden aangeboden voor klasseverhoging, omdat ze voorlopig in klasse 2 van het stamboek ingeschreven werden. Dat kwam doordat hun vaders medisch gekeurd zijn, maar zij niet ter keuring werden aangeboden op een hengstenkeuring.

Merries met nakomelingen De volgende reeks waren 2 merries met nakomelingen. De eerste merrie was Laetitia de ter Couterhove. Deze zeer goede bruine Matteo-dochter werd gevolgd door 2 bruine en een bruinschimmel van verschillende vaders. De tweede moeder was de eveneens goede, bekende Lizet van het Kraayenhof, met 3 bruinschimmeldochters van eveneens 3 verschillende vaders. Beide merries behaalden vlot de eerste categorie.

Nationale reservekampioen

Het voorlaatste gebeuren was de voorstelling van de nationale reservekampioen Bob de ter Couterhove, die op zijn best ter keuring aangeboden werd met 6 ingeschreven vrouwelijke nakomelingen. Bob werd vlot aanvaard en kreeg ook de eerste categorie met zijn nakomelingen.

Kampioenschap van merries ouder dan 4 jaar

Het kampioenschap van de merries ouder dan 4 jaar heb ik niet meer kunnen beleven, maar werd zoals verwacht een strijd tussen de merries van de Route en Heike van de Klaverhoeve. Voor de 2 West-Vlaamse juryleden was dit geen gemakkelijke taak. De ene merrie is meer een moedertype en de andere is een chiquere merrie. Uiteindelijk werd voor Heike van de Klaverhoeve gekozen.

Dankwoord

Zo eindigde de zonovergoten prijskamp in West-Vlaanderen in een vlotte aangename sfeer. Bijzondere dank gaat naar de duidelijk welbespraakte Marcel voor de nodige commentaar tijdens de prijskamp, en ook naar de voorzitter Marcel Wouters, die weer ettelijke kilometers aflegde voor het ophalen van de paarden. En niet te vergeten ook dank aan Magda, die nu en dan overrompeld werd aan haar eet- en drankgelegenheid. Doe zo verder!

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken