Startpagina Markten

Natte weersomstandigheden in Europa baren zorgen over tarweareaal

Het is een natte herfst in heel wat regio’s in West-Europa. Dat maakt de inzaai van wintertarwe erg moeilijk of zelfs onmogelijk. Het zet een domper op de Europese opbrengstverwachtingen van het volgende seizoen.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 43 en 45 (23 oktober - 12 november).

Zorgen over inzaai van wintertarwe

De tarweprijzen zijn nu al sinds half september aan het bewegen tussen 230 - 240 euro per ton. De 230 euro per ton is dus al enkele maanden de bodem voor de Matif (Marché à Terme International de France)-maaltarwe. De Argentijnse tarweproductie wordt bij de start van de oogst daar opnieuw naar beneden bijgesteld, wat de Amerikaanse tarweprijs even deed opveren. De tarwemarkt leunt in Europa nog wat op de voorbije oogst en op – zolang Rusland niet door zijn exportvoorraad heen pakt – een zwakke export.

“Stilaan ontstaan wel zorgen over de inzaai van wintertarwe voor de volgende oogst”, benadrukt Raf Beyers. “De zeer natte oktobermaand in West-Europa werd gevolgd door een nog nattere start van november. Dit maakt op vele plaatsen het inzaaien van de nog resterende wintertarwe onmogelijk, wat kan resulteren in een kleiner areaal of zelfs in de gedwongen overschakeling naar zomertarwe. Daardoor zijn lagere opbrengsten waarschijnlijk.”

Rusland exporteerde de voorbije maanden agressief tarwe. Recent ging er zo nog circa 1,4 miljoen ton tarwe van Rusland naar Syrië om in hun jaarvoorraad te voorzien. “Analyse van Russische stock aan tarwe door het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde) laat wel zien dat men bij de Russen nog met beperkte tarwestocks zit. Het was een teken aan de wand dat de Russische tarweprijs op 31 oktober nog 223 dollar per ton noteerde, om enkele dagen later toch eerder richting een Europese prijs van 235 dollar per ton te gaan. Volgens het Wasde-rapport van 9 november blijft de tarwestock wereldwijd en in Europa ongeveer gelijk aan het rapport van oktober.”

Maïsoogst ongeveer rond

Met de Amerikaanse maïsoogst, die voor meer dan 80% binnen is, en ook de Franse, die bijna helemaal binnen is, zal de periode van oogstdruk stilaan voorbij zijn. De oogstdruk is dit seizoen eerder beperkt gebleven, als we zien dat het maïscontract op de Matif van maart 2024 sinds half augustus heeft bewogen tussen 200 en 215 euro per ton. Rond het verschijnen van het Wasde-rapport van 9 november noteert het contract rond de 206 euro per ton.

In het noordelijk halfrond is de maïsoogst grotendeels achter de rug.
In het noordelijk halfrond is de maïsoogst grotendeels achter de rug. - Foto: AV

Beyers: “De United States Department of Agriculture (USDA) kondigde in het novemberrapport een recordoogst maïs aan. Wereldwijd stijgt de productie met hogere cijfers uit Oekraïne, Rusland, Birma en Paraguay. De iets mindere productie in Mexico, Egypte en Indonesië compenseert dat maar gedeeltelijk. Nu het aanbod dus meer stijgt dan het gebruik, zijn de maïsvoorraden naar boven bijgesteld. In Europa is er momenteel dan ook voldoende maïsaanbod van de interne productie en van Oekraïne. Er wordt in Europa wel weinig import vanuit Brazilië vastgesteld, wat verder in het seizoen mogelijk de Europese voorraden kan gaan aantasten. Omdat maïs duidelijk relatief goedkoper is dan sojabonen, wordt er in onder meer Argentinië gesteld dat er minder maïs en meer sojabonen zullen gezaaid worden, als de weersomstandigheden dit tenminste toelaten. Er is ook aandacht voor de Chinese maïsstock, die momenteel veel lager zit dan voorgaande jaren, wat maakt dat ze nog verrassend uit de hoek kunnen komen de komende tijd.”

Veel aanbod raapzaadschroot

De Europese raapzaadprijs daalde rond 20 oktober, op de wissel van het november 2023 naar het februari 2024 contract, even onder de 400 euro per ton, om nadien terug te stijgen richting 440 euro per ton. Recent, bij het verschijnen van het Wasde-rapport, daalde deze terug tot 430 euro per ton. Daarrond fluctueert de prijs nu.

De prijs van ruwe olie noteert, ondanks het conflict in het Midden-Oosten, eerder zwak. “Oliehoudende zaden, uitgezonderd sojabonen, ondervinden onder meer daarvan prijsdruk. Ook de stijgende palmolievoorraden in Maleisië zijn hier de oorzaak van. Er is daar een voorraad die de hoogste is van de voorbije 4 jaar.”

Omdat de crushmarges van raap een pak beter zijn dan van sojabonen, is er de voorbije tijd veel aanbod geweest van raapzaadschroot. Omdat raapzaadschroot echter maximaal rekent voor de totale eiwitvraag met de melkkoeien allemaal opnieuw op stal, overstijgt de vraag momenteel toch het aanbod. Dat doet de prijzen van raapzaadschroot sterk stijgen.

Soja is uitzondering

“De uitzondering in de oliehoudende zaden is soja”, stelt Raf Beyers. “Het globale bearish (de trend was dus dalend) Wasde-rapport van november kent weerstand voor sojabonen door een kortetermijnsteun veroorzaakt door een recente golf van aankopen van Amerikaanse sojabonen door China. De ongunstige weersomstandigheden in Brazilië veroorzaken duidelijk wat onrust bij Chinese inkopers. De situatie in Brazilië is waarschijnlijk door het El Niño-weerfenomeen zeer uitzonderlijk, met in het noorden droogte en te veel warmte en in het zuiden veel te natte omstandigheden. Zuidelijk worden daardoor percelen al voor de tweede keer ingezaaid en in noorden is men verplicht om de uitzaai van sojabonen uit te stellen. Ook de prijzen van sojameel stijgen hard door. De oogstdruk in de VS is achter de rug en de krapte laat zich nu al voelen door de heel slechte Argentijnse oogst en de tegenvallende Amerikaanse oogst. Recent hebben regens in Argentinië wel ontspanning gebracht, wat de start van het groeiseizoen onder ideale omstandigheden brengt. Crush van sojabonen staat in Noordwest-Europa op een laag pitje door de veel betere marges om raap te crushen.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Markten

Meer artikelen bekijken