Startpagina Paarden

Veulenprijskamp van het Belgisch trekpaard

In Sint-Lievens-Houtem gaat tijdens de jaarmarkt op 11 november traditioneel de veulenprijskamp van de vzw Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard (VFBT) door.

Leestijd : 2 min

Voor deze prijskamp waren er 37 trekpaardveulens ingeschreven in verschillende categorieën.

Hengstveulens

Bij de hengstveulens – geboren 2023 – waren ze met 10, verdeeld over 2 reeksen. Beide reeksen werden gewonnen door een zoon van Bob de ter Couterhove, Nationaal reservekampioen 2023.

Bij de jongsten was dit Billy van de Molenput, met als fokker/eigenaar de familie De Brabander. Bij de oudste was dit stalgenoot Miel van de Molenput. Het kampioenschap ging naar Billy van de Molenput.

Merrieveulens

Bij de merrieveulens – geboren 2023 – waren ze met 6, eveneens verdeeld over 2 reeksen. Beide reeksen werden gewonnen door dochters van Rubben van ’t Langhof.

Bij de jongsten was dit Vitaya van ’t Zevekoot en bij de oudsten Elza van Rie Bekes hof, met als fokker/eigenaar François Van Assche uit Bornem.

Vitaya mocht voor deze prijskamp de titel van kampioene bij de merrieveulens mee naar huis nemen.

Jaarlingmerries

Bij de jaarlingmerries – geboren 2022 – waren ze met 12, verdeeld over 3 reeksen. In het kampioenschap namen Baronesse van de Drieslaghoeve (v. Matteo) van fokker/eigenaar Marc en Nadine Van Bastelaere, Jinte van de Loze Eik hoeve (v. Hades van ’t Zand) van fokker/eigenaar Patrick Vinck en de uit Nederland geïmporteerde Rianna van de Kaashoeve (v.Matteo) met als eigenaar de familie De Graeve het tegen mekaar op. Rianna nam voor Danny en Chris De Graeve een tweede kampioentitel mee als kampioene jaarlingmerries.

Merries van 2 jaar

De prijskamp werd afgesloten met merries van 2 jaar, onderverdeeld in 2 reeksen.

Reeks 1 werd gewonnen door de blauwe Martha van de Tinnenhoeve (v. Matteo van ’t Rietenhof), met als fokker/eigenaar François Van Assche uit Bornem. In reeks 2 ging de overwinning naar de bruinschimmel Ella van Vollezele van Vlaams Brabant (v. Matteo van ’t Rietenhof), met als fokker/eigenaar Ferre en Marc Eeckhout uit Burst. Ella ging als kampioene merries 2021 naar huis.

Ann Muys

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken