Startpagina Paarden

Paardensport op zijn best, de wereldbekers doen de rest!

De laatste week van het jaar lokt het paardenvolk naar de Mechelse Nekkerhal. Sinds jaar en dag – Eric Wauters indachtig – is Jumping Mechelen een must voor iedereen die wat dan ook met paarden te maken heeft. Het zal dit jaar niet anders zijn van 26 tot 30 december.

Leestijd : 4 min

Als een lichtbaken bomvol paarden doemt de Nekkerhal op in de winterse duisternis, als een ster die tussen Kerst en Nieuwjaar zorgt voor licht tijdens de somberste dagen van het jaar. Jumping Mechelen beleven is immers het paardenjaar afsluiten en uitkijken naar een nieuw begin. Jumping Mechelen laadt mensen met paarden op, geeft ze een boost en voedt hun motivatie. Kortom, de beste therapie voor iedereen die van ver of dichtbij met paarden te maken heeft, beleef je in de Mechelse Nekkerhal. En zoals goede wijn met de jaren beter wordt… Jumping Mechelen is dit jaar aan zijn 41ste editie toe! Gezien de spirit en de dynamiek van de organisatie, wordt dit gegarandeerd alweer een succesjaar!

Daar waar de sportpaardenfokkerij tastbaar wordt

Jumping Mechelen is de jaarlijkse hoogmis van paarden en ruiters groot en klein en van iedereen eromheen. Het accent ligt er op de sport, maar sportpaarden bevolken ons leven niet zomaar. Eerst en vooral dienen de paarden gefokt te worden. Sinds Eric Wauters het event in het leven riep, is het belang van de fokkerij gebleken en door de jaren heen gegroeid. Ieder jaar brengt het programma tal van rubrieken die de sportpaardenfokkerij in de kijker zetten en stimuleren.

De fokkerijdag bij uitstek op Jumping Mechelen 2023 is woensdag 27 december en daar zorgt traditioneel Zangersheide voor. Om 10 uur in de ochtend staat in de New Year Arena alles in het teken van de langverwachte finale vrijspringen voor 2-jarigen. Veelbelovende jonge talenten kregen een starticket voor Mechelen via een reeks selectiewedstrijden. Zo krijgen zij zicht op een springgerichte toekomst. In de namiddag bijten de jonge 6-jarige hengsten de spits af van het fokkerijprogramma in de Christmas Arena. De 7-jarige hengsten zorgen voor het vervolg. Kort voor 19 uur start de intussen niet meer weg te denken Leon Melchior Open Sires of the World. Hier temmen goedgekeurde hengsten van 8 jaar en ouder de hindernissen over 1,45 m. Het Landbouwleven Paard van het Jaar wordt voorgesteld na deze proef. Het is een titel die aan haar – of zijn – ribben kleeft voor de rest van haar of zijn leven. Het is telkens weer spraakmakend en verrassend, maar steeds met een Belgische stempel die wereldwijd hoge ogen gooit.

Veiling Mechelen volledig vernieuwd

Sinds dit jaar zijn er 2 online veilingen: de Christmas Collection Auction voor 2- en 3-jarigen en de New Year Collection Auction voor 4-, 5-, 6- en 7- jarigen. De eerste loopt af op 22 december – dus voor de aanvang van Jumping Mechelen – en de tweede op 2 januari, net na het event. Er wordt bij het samenstellen van de collecties resoluut gekozen voor goed gefokte en knappe beloftes bestemd voor diverse doelgroepen. Medeorganisator en topruiter Niels Bruynseels: “Onze collectie bestaat enkel uit paarden met het potentieel om minstens op 2*-niveau te lopen. We gaan dus voor kwaliteit. De juiste paarden laten matchen met de juiste nieuwe eigenaars is echter voor ons minstens even belangrijk. We maken er een punt van om de paarden goed te kennen, zodat we de geïnteresseerden duidelijk kunnen bijbrengen wat hun specifieke eigenschappen zijn.”

De wereldbekers

Jumping Mechelen staat ook voor de wereldbekerkwalificaties Dressuur, Springen en Mennen.

De dressuur bijt de spits af op donderdag 28 december in de voormiddag met de Grand Prix. Op vrijdag volgt de finale Freestyle kort voor de middag, gevolgd door de warming- up van de deelnemers van de wereldbekerkwalificatie Mennen. Zaterdag is er de apotheose van de vijfdaagse, met de alom bejubelde en op TV uitgezonden FEI Worldcup Jumping. De zege van Wilm Vermeir en de Toulon-zoon Iq van ’t Steentje zindert nog na in de Nekkerhal. Wie doet beter dit jaar? Of doen Wilm en Iq het opnieuw?

De afsluiter van Jumping Mechelen 2023 zal alweer voor gedaver en enthousiasme zorgen. Wat heeft de Mechelse manche van de FEI Wereldbeker Vierspanmennen immers voor ons in petto? Zorgen onze landgenoten Gert Geerts en Dries Degrieck voor een Belgische zege? Zullen ze het moeten opnemen tegen Boyd Exell en Ijsbrand Chardon, de grootmeesters die tot op heden vochten om het been? Alle antwoorden hierop krijg je voorgeschoteld op de laatste dag van de 41ste editie van Vlaanderens mooiste paardenevent!

Moois voor pony en paard en voor beginner tot topruiter

Het unieke aan Jumping Mechelen is niet alleen de topsport in onze achtertuin, maar het feit dat er ‘paardige’ aandacht is voor iedereen. Vanaf de eerste dag komt het kleine volkje aan bod en wordt de aftrap feestelijk gegeven in de Christmas Arena. De New Year Arena zet volop de pony’s in de kijker en trakteert de kids op een educatief programma.

Duik dan ook in het uitgebreide programma van elke dag op www.jumping-mechelen.com, opdat je niets zou missen. Van Children, Juniors en Young Riders tot Seniors, er zijn rubrieken voor iedereen en paarden voor elk wat wils. Het promodorp zal zoals steeds gestoffeerd zijn met alles wat nieuw is op het gebied van zadels, tuig, lectuur, stalinrichting en voeders. Nergens kleeft de paardenwereld aan de ribben zoals in de Nekkerhal. De gezelligheid krijg je er bovendien zomaar voorgeschoteld. Mensen met paarden vinden er elkaar. Lonk dus naar de Nekkerhal tussen Kerst en Oudejaar en steven af op zijn licht, maar vooral… geniet ervan!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken