Startpagina Paarden

Centrale hengstenkeuring Belgisch trekpaard

Na amper een jaar kondigde zich terug een van de belangrijkste evenementen in de trekpaardenwereld aan te Ghlin. Dat wordt ingericht door de regionale afdelingen van het stamboek. Iedere echte fokker - liefhebber is op dat moment al benieuwd naar de gepresenteerde hengsten en wil weten of ze positief of negatief geëvolueerd zijn en wie van de hengsten vanaf 7 jaar een potentiële kans maakt op het nakende Nationaal kampioenschap tijdens de landbouwbeurs Agribex.

Leestijd : 8 min

Tijdens de hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard te Ghlin gaat echter de meeste aandacht naar de voorstelling van de hengsten jaargang 2021. De 2 jongste jaargangen – 2021 en 2020 – werden tijdens deze keuring ingedeeld volgens stokmaat.

Voorstelling hengsten jaargang 2021

De 17 ingeschrevenen van 2021 waren ingedeeld in 3 reeksen, verdeeld volgens de schoftmaat gemeten bij het voorafgaande medisch onderzoek in de Faculteit te Merelbeke, waar ook de benen fotografisch gecontroleerd werden voor het bepalen van de beenscores (die een derde van de punten bepalen).

Kleine maat De 3 juryleden begonnen met de kleinste maat (kleiner dan 1m62). Pol van het Neerveld (v. Vino van Luchteren) mocht de spits afbijten. Van type is hij groen, maar te merrieachtig. Leon du Fremis (v.Milo van Luchteren) is een goede compacte hengst die op de dag van de keuring opgetrokken stond. Hij heeft ook een van de beste croupes van de reeks en draafde zeer graag met veel actie vanuit de achterhand. Leon verliet als aanvaard de piste, maar werd later bij de opstelling van de gekeurde hengsten voor het publiek alsnog afgekeurd.

Middenmaat Lars van de Connebien van Vlaams Brabant (v. Tomba van de Kannelust) is rastypisch tot aan de achterhand. Hij staat op goede voeten en draafde goed en correct.

Condor du Fremis (v. Hero van Terlo) heeft het mooie rastypische hoofd van zijn vader – afkomstig van het Dejardin-bloed. Deze hengst draafde vooraan min of meer slordig, maar met zeer goede actie vanuit de achterhand. Volgens mij een van de 2 beste in de reeks middenmaat, Bram van de Bomloze Put (v. Bram van de Ruiting), heeft een zeer goed evenredig verdeelde bouw met een zeer mooi hoofd, mooie hals en schouder. Hij staat op 4 goed geplaatste benen en draafde soepel en correct. Volgens mij ook een van de betere van zijn jaargang was Dolf van ’s Hertogendijk (v. Matt van ’t Langhof). Hij heeft op stand de mooie bovenlijn van zijn vader, met vooral een zeer goed middenstuk. Deze hengst heeft hengstenuitstraling, wat hij ongetwijfeld meegekregen heeft van zijn ‘Hepper familie’ langs moederskant. Zijn draf achter was zeer goed, maar vooraan breed en slordig.

Luxor du Car d’Or (v. Jim van ’t Roetaart) is een te moderne hengst. Hij staat achter te gestrekt geplaatst en zijn voeten kunnen ook beter. Stap en draf vooraan waren correct, maar er waren opmerkingen op de draf achter. Lei van de Boterhoeve (v. Tinus van Aardenhof) is een groene hoogbenige hengst met het minder mooie hoofd zoals zijn vader, is geplaatst op 4 goede benen met mooie knieën, maar de voeten moeten ruimer zijn. Hij draafde ruim en soepel maar in draf durft hij vooraan slordig zijn.

Grote maat Finn van ’t Hengelhof (v. Tejo van het Hermeshof) mist hengstuitstraling. Hij heeft een lang hoofd met een korte diepe hals. De bewegingen in draf konden beter, vooral vanuit de achterhand. Lander van de Keiberg (v. Kris van Strijtem van Vl.Br.) kwam mannelijk tevoorschijn en toonde zich min of meer ouderwets van type. Hij stapte en draafde echter goed en correct. Ik zou hem graag volgend jaar terugzien, maar in minder rijpe conditie. Lander heeft langs moederskant een zeer goede bloedvoering! Diego van de Doore Plas (v. Vino van de Paardehoeve) is een propere, matig goede hengst. Hoofd-hals-schouder vallen mee. Hij had een goede stand van het voorbeen. Zijn draf was beter en correcter dan zijn stap.

Als laatste van de jaargang 2021 kwam Scott van de Voshoek (v. Maxim van Meldert) naar voren. Hij was met zijn 1,70m de grootste hengst van zijn jaargang. Ondanks zijn mooi hoofd, mist hij rasadel. Hij had geen overschot in de voeten en matige bewegingen, met vooraan links opmerkingen.

Voorstelling hengsten jaargang 2020

De ingeschreven trekpaarden van 2020 werden ook ingedeeld volgens stokmaat.

Middenmaat In de middenmaat waren er 3 hengsten. De appelschimmel Cesar de la Cour Fleurie (v. Thynes van ’t Hengelhof) was de eerste hengst in de middenmaat. Deze heeft een zeldzame bloedlijn en een opvallende kleur. Met zijn zuiver beenwerk en goede voeten stapte en draafde hij goed. Cesar is een uitgesproken goed recreatiepaard dat altijd zal opboksen tegen het conservatieve trekpaardtype. Nano du Haut Chemin (v. Jules du Canteleu) heeft niet de raslijnen van zijn vader Jules. De schouderpartij viel tegen, alsook de vorm van de achterhand. Vooraan is Nano wel correct. Nano werd toch als enige gekeurd in de middenmaat.

Grote maat De blauwe Oreon van ’t Laerenhof (v. Thynes van ’t Hengelhof) kwam zeer goed tevoorschijn. Hij heeft een mooi voorbeen en zijn bewegingen vooraan waren goed. Siemen van Luchteren (v. Lars van de Doore Plas) was ook een herkanser van 2022. Hij was weer een echt van Luchteren-type, maar werd toch goedgekeurd. Floris van de Driesprong (v. Gamin van de Lindehoef) was op het eerste zicht zeer mannelijk. De hals is echter te kort met een te rechte schouder. Leffe van de Boterhoeve (v. Amador van de Boterhoeve) is goed geëvolueerd tegenover vorig jaar. Hij heeft een mooi hoofd en zijn hals en schouder zijn goed. Zijn middenstuk heeft een goede ribdiepte, maar mag niet langer zijn. De achterhand is nog altijd wat overbouwd, wat aantoont dat hij nog verder zal evolueren in stokmaat.

Jerom van het Suikervoetpad (v. Jim van ’t Roetaart) werd zeer naturel voorgebracht. Hij is een echt Jim van ’t Roetaart-product, maar kan mooier in de achterhand gemaakt zijn. Hij had een zeer correcte en soepele draf en stap. Andor van de Bomloze Put (v. Rens van den Busselseweg) is veel mannelijker geworden tegenover 2022. Hij is een goed verhaarde hengst, maar kan sterker in de rug. Hij bewoog soepel en correct in draf. Oslo van de Sint Pieter Fonteine (v. Jules du Canteleu) kwam mannelijktevoorschijn. Toch kan de bovenbouw beter, vooral het kruis. Stand van de voorbenen is niet goed. Hij staat echter op 4 goede voeten.

Finn van ’t Domineeshof (v. Gamin van de Lindehoef) is een massale hengst, maar mist toch de nodige ras adel. De voorknieën zijn te rond. Hij stapte en draafde matig, met vooral te brede beweging vanuit de achterhand. Mathias du Blanc Bois (v. Hero van Terlo) is goed geëvolueerd sedert de bijgevoegde keuring dit voorjaar. Hij is weer mooi gebouwd tot aan de achterhand, geërfd van vader Hero. en stapte en draafde goed.

Miel van het Hermeshof, de topper van vorig jaar, blijft volgens mij de topper van zijn jaargang. Hij is zeer rastypisch, met een zeer mooi hoofd, mooie hals hals en schuine schouder. Miel is zeer evenredig gebouwd en bewoog bovendien correct en soepel.

Oudere hengsten

Tuur van ’t Bruggeveld van Vl.Br. (v. Amador van de Boterhoeve) blijft goed evolueren. Tuur is een mannelijk type dat blijft bekoren ondanks zijn minder mooi kruis. Het vermelden waard is dat deze hengst door zijn eigenaar ook wordt ingezet in de recreatie en voor boswerk.

Narcisse d’Erquennes (v. Mistral van het Rijkelhof) werd weer in een te rijpe conditie voorgesteld. Acties vielen mee. Felix van de Zoetemond (v. Mathador van de Bouwhoeve) viel mee in type, hij was mannelijk. Het totaalbeeld was in orde. Ondanks zijn rijpe conditie, bewoog hij goed.

De mooie compacte Baziel van de Maalderij (v. Bram van de Ruiting) is evenredig gebouwd. Hij bewoog goed.

Kobus van de Klaverhoeve (v. Condor van de Bouwhoeve) was op stand een mannelijke verschijning. Minpuntjes waren de diepe hals en het te hellende kruis. Hij bewoog correct en goed.

Vic van ’t Maeshof (v. Unik de Lichereau) blijft een goed evenredig gebouwd paard met een mooi hoofd en mooie hals, rug en kruis. Hij had bovendien een zeer correcte soepele stap en draf.

De volgende hengst was de vosse Mylord du Car d’Or (v. Bram van de Ruiting). Voeten en koten vooraan vielen echter tegen. Hij miste ribdiepte, maar kwam goed voor in stap en draf.

Artuur van Groenenberg v. Vl. Br. (v. Mathador van de Bouwhoeve) blijft goed evolueren. Door zijn schralere toestand dan wat we van hem gewoon zijn, toonde hij nog meer ras. Hij had een mooi hoofd, met zijn vooral kleine oortjes, hals en schuine schouder. Hij had een goede ribdiepte en een lang goed kruis. Arthur bleef voor en achter correct als een uurwerk, zowel in stap als draf.

Premier van de Parelhoeve (v. Max van Schermershoek v. Vl. Br.) blijft een goede hengst. Zijn voorbenen zijn stokachtig. Hij was vooraan te recht gekoot en miste broekspieren. Hij presenteerde zich mannelijk en correct.

Stan van de Voshoek (v. Tinus van Aardenhof) had, ondanks weinig verdiep een mooie bovenlijn. Hij miste broekspieren en bespiering bovenaan het dijbeen. Hij kreeg opmerkingen in de sprongen. Zijn stap was goed, hij draafde achter zeer goed maar vooraan slordig.

Sky van ’t Rietenhof van Vl. Br. (v. Gamin van de Lindehoef) had zijn dagje niet. Zijn sterkste punt waren zijn stap en draf.

Azur du Moulin (v. Tibo van Luchteren) blijft een imponerend vaderpaard. Hij heeft een zeer mooi hoofd, maar zijn hals kan eleganter. Hij heeft een korte goeie rug en uitzonderlijk mooie kruislengte en broekspieren. Hij stapte en draafde goed, maar spijtig genoeg vooraan nu en dan slordig. Hij blijft een hengst om in de gaten te houden.Milan van het Rijkelhof (v. Rivaal van de Boterhoeve) kwam zeer goed en mooi voor de dag. Voeten en koten vooraan blijven een minpunt. Hij kwam zeer goed en vlot buiten.

Juul van de Westhoek (v. Darko van het Hof ter Vaalt) bleef zoals hij was en stapte en draafde redelijk goed.

Wim-Lex van Roosjeshof (v. Bienvenu van Waardzicht) kwam zeer goed tevoorschijn en kon zijn ‘Waardzicht-bloed’ niet loochenen. Achteraan stapte hij breed, draf was beter.

Tejo van het Hermeshof (v. Tijn van de Vliegert) had echt zijn dagje niet. Hij is een zenuwpiet , waardoor hij zijn rasadel verloochent. Zijn stap was goed, maar hij draafde te kort.

Hector van ’t Grootveld v. Vl.Br. (v. Milo van Luchteren) is een zeer mooi evenredig verdeeld paard van type die op 4 zuivere goed geplaatste benen geplaatst is. Hij draafde super correct en soepel, vooral vanuit de achterhand. Mirakel van de Parelhoeve (v. Senateur van Hoeve de Eik) sloot de rij af.

Besluit

Onze hengstenstapel gaat erop achteruit, vooral in de jongste reeksen. Daar waar we andere jaren meerdere hoogvliegers zagen, konden er dit jaar bij de jongste reeks alweer weinig bekoren. Bij de oudere hengsten bleven er toch nog heel goede over, ondanks de vluchten van onze betere hengsten naar het buitenland.

Een moeilijk punt blijft de hengsten keuren die meer geschikt zijn voor de recreatie. Daarvoor moet er spoedig naar een oplossing gezocht worden, daar een deel van de toekomst van het Belgisch trekpaard in handen ligt van de recreatie.

Ides Versyck

 

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken