Startpagina Paarden

De Belgische kampioen wint ook deze competitie

De kogel is door de kerk: Ermitage Kalone is het ‘Landbouwleven Paard van het Jaar 2023’. Een grote verrassing is dat niet. Zelden beheerste een paard de hippische headlines zoals Ermitage Kalone het voorbije jaar.

Leestijd : 4 min

De nog altijd maar negenjarige voshengst sprong een kleine 20 internationale rubrieken in 2023, waarin hij in totaal exact één springfout maakte. Daarnaast greep hij onder zijn eveneens jonge ruiter Gilles Thomas glansrijk de Belgische titel bij de senioren. U raadt het al: ook hier maakte Ermitage Kalone geen enkele fout. Dat belooft dus voor wat nog komen gaat, te beginnen in Mechelen?

Ermitage Kalone liep (of beter) sprong het voorbije jaar heel hard in de schijnwerpers. Je kon geen hippische website bezoeken, magazine doornemen of podcast beluisteren of Ermitage Kalone was een van de blikvangers. Deze aandacht heeft hij natuurlijk te danken aan zijn eigen opvallende prestaties. Niet dat de hengst al op de allergrootste concoursen aan de start stond, maar waar hij kwam, heeft hij veel indruk gemaakt.

Eén fout

Zijn jaar begon op de Sunshine Tour in Vejer de la Frontera. Het is daar dat hij op 19 februari in een grote prijs zijn enige fout van het jaar heeft gemaakt. Vervolgens volgde een lange wedstrijdpauze wegens zijn verplichtingen als fokhengst, daarover verder in dit artikel meer. Begin juli kwam hij terug in competitie, met onder meer een vijfde plaats in de GP2* van Valkenswaard. Vandaar ging het naar het CSI4* in Moerzeke, waar hij 3 dagen op rij dubbel nul was.

Kipkap

Het hoogtepunt van het jaar was ongetwijfeld het Belgisch kampioenschap in Lanaken, waar hij, ondanks een voorbereiding die enigszins verstoord werd door een lichte blessure, eenvoudig kipkap maakte van de concurrentie en met louter foutloze omlopen naar de titel sprong. De Belgische titel ging mee naar Nieuwenrode (of naar Broechem, afhankelijk van hoe je het bekijkt). Nadien volgden nog een deelname aan de nevenrubrieken tijdens de Nations Cup-finale in Barcelona en een zesde plaats in de GP4* van Maastricht. Dat was het voorlopig laatste optreden dit jaar van Gilles Thomas en Ermitage Kalone, maar in Mechelen volgt misschien nog een orgelpunt?

Meer waard dan geld

Het gemak en de consistentie waarmee de voshengst ondanks zijn jeugdige leeftijd de competities tot dusver verteerde, viel iedereen op. Een van de items van het jaar was dan ook of de hengst in Belgische handen zou blijven of niet. Joris Van Dijck en zijn vader Marcel beslisten voorlopig om alle lucratieve aanbiedingen af te wimpelen. Zij zijn immers overtuigd van het potentieel van de hengst voor het allerhoogste, zeker in combinatie met Gilles Thomas. Dat is hun naar eigen zeggen meer waard dan het geld.

Dekhengst

De naam en faam van Ermitage Kalone is immers al lang de Belgische landsgrenzen ontgroeid. Zo trokken zijn prestaties niet alleen de aandacht van de ruiters met sportieve ambities. Ook bij de binnen- en buitenlandse fokkers valt Ermitage Kalone in de smaak. Her en der valt te horen dat er in 2023 alleen al een kleine duizend merries van de dekdiensten van de hengst hebben gebruikgemaakt. Dat mag niet verbazen. Naast zijn eigen sportieve prestaties, is Ermitage Kalone immers ook mooi gefokt. Hij werd in 2014 geboren bij Magali Dessalles in Frankrijk.

Op zijn paspoort staat een stempel van het Selle Français. Zijn moederlijn is een prestigieuze Franse lijn die het nodige Anglo-Arabisch bloed voert en die al een hele waslijst aan internationale spring- en eventingpaarden voortbracht. Denk bijvoorbeeld aan het 1.60m-paard Prestige Kalone, die een halfbroer is van Ermitages moeder Bellaventure Kalone. Die laatste is een dochter van Kannan. Ermitages vader Catoki is een al even gelouterde vererver.

Advertentie

Het is via een advertentie in het Franse tijdschrift L’Eperon dat Joris Van Dijck de hengst op het spoor kwam. Louter op basis van zijn uitstraling en présence kocht Joris de op dat moment net geen tweejarige hengst van zijn fokker. Hij kwam vervolgens naar België, zonder ook maar één sprong te hebben gemaakt. Dat bleek een gouden zet, want de jonge Ermitage Kalone toonde al snel dat hij wel degelijk uit het juiste hout gesneden was. Als driejarige volgde al snel de goedkeuring bij BWP. Vandaaruit ging het enkel maar in stijgende lijn.

Als jong paard kwam hij niet veel in competitie, geheel in lijn met de filosofie die de familie Van Dijck hanteert voor haar jonge paarden. In de Belgische hengstencompetitie en enkele cyclusmanches liet hij als vier-, vijf- en zesjarige al wel glimpen van zijn talent zien. In 2021, toen de hengst 7 jaar oud was, kwam hij onder het zadel van Gilles Thomas terecht. Het bleek een schot in de roos. In vele nationale en internationale rubrieken die het duo sindsdien betwistte, stonden ze vooraan. De trein bleek niet meer te stoppen, met als voorlopig hoogtepunt de Belgische titel dit jaar. En natuurlijk de verkiezing tot Landbouwleven Paard van het Jaar 2023.

Onze oprechte felicitaties aan de fokker, eigenaar, hengstenhouder, ruiter en aan alle andere betrokkenen.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken