Startpagina Actueel

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme: ‘2024 zal overheerst worden door de verkiezingen’

Landbouwleven blikt met Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 3 min

2023

Het zou niet mogen, maar deze terug- en vooruitblik kan inhoudelijk niet veel afwijken van wat hier vorig jaar stond. Tot ieders frustratie zagen we het voorbije jaar nog steeds geen sluitende oplossing voor hét dossier in onze sector: stikstof. Stikstof overheerste het Vlaams politiek leven en het landbouwdebat en kende een ongezien grillig traject met vandaag, half december, nog steeds geen uitkomst. Niets is hatelijker dan dag in dag uit te moeten vaststellen dat je als sector de speelbal bent van zo’n schabouwelijk politiek schouwspel. Het is ronduit beschamend te moeten vaststellen dat we, nu bijna 3 jaar na het stikstofarrest, nog steeds geen rechtszekerheid hebben via een fair wetgevend kader voor stikstof dat geen voordelen creëert voor de industrie ten nadele van de landbouw. Wat wij vragen, is een beleidskader dat gebaseerd is op wetenschappelijk correcte gegevens en dat juridisch niet meer voor interpretatie vatbaar is.

2023 was daarentegen wel het jaar van het nieuwe Pachtdecreet, van een principeakkoord over MAP 7, weliswaar nog steeds niet omgezet in een nieuw actieplan, en van het zeer ingrijpende Parkendecreet met de aanduiding van Nationale Parken en Landschapsparken. 2023 was ook het eerste jaar onder het nieuwe GLB met al zijn toeters en bellen.

2024

Ook in 2024 zal het erop aankomen om als land- en tuinbouwers ‘mee’ te zijn met het nieuwe GLB, al was het maar om in te spelen op alles wat er aan vasthangt. Aan ons als sector om nog meer aan te tonen dat we wel degelijk stappen zetten naar nog duurzamere productiemethoden en inspanningen ten voordele van onze eigen omgeving. Alle hiervoor vernoemde dossiers zijn bepalend voor het Vlaamse landbouwlandschap in 2024 en later. Dat zal niet alleen in woorden zijn, gaandeweg zullen we de impact ervan zien op ons platteland.

2024 zal overheerst worden door de verkiezingen op alle échelons . Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de nieuwe Vlaamse en federale regeringen, uit welke coalitie die ook bestaan na 9 juni 2024, eindelijk erkennen dat wij een volwaardige economische en maatschappelijk relevante beroepsgroep zijn en altijd zullen blijven. Dat zal moeten blijken uit de opmaak van het respectievelijke regeerakkoord en bij de formulering van alles wat een impact heeft op onze activiteiten. De diverse politieke niveaus moeten in ieder geval erkenning geven voor wat we doen als voedselproducenten, als plattelandsbeheerders, als energieproducenten, als grondstofleveranciers en als rechtstreekse en onrechtstreekse werkgever in de voedingssector.

Ik reken er als vertegenwoordiger van duizenden Vlaamse boeren en boerinnen dan ook op dat het (Vlaamse) beleid keert en dat men eindelijk eens beseft dat er meer dan één generatie jonge boeren dreigt verloren te gaan omwille van de immer aanwezige rechtsonzekerheid en wispelturigheid van de politiek. Uiteraard kunnen wij daarbij zelf helpen door bij de verkiezingen een duidelijk mandaat te geven aan wie het echt goed meent met de landbouw.

Lees ook in Actueel

Dierenwelzijn komt in de grondwet

Actueel De plenaire vergadering van de Kamer heeft op 2 mei met een tweederdemeerderheid ingestemd met een voorstel om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. Een amendement van N-VA moet erover waken dat dat grotendeels symbolisch blijft.
Meer artikelen bekijken