Startpagina Actueel

Minister Demir: ‘We zullen extra uit onze pijp moeten komen’

Landbouwleven blikt met Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 3 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

Voor mij was het een jaar waarin ik ben blijven knokken voor onze Vlaamse rechtszekerheid, voor de zekerheid dat er nog vergund kan worden, ook voor onze landbouwers. Met het stikstofdossier hebben we het zwaarste milieudossier in Vlaanderen ooit onder handen genomen. En ook al zal het eindresultaat niet perfect zijn, de langverwachte duidelijkheid is er eindelijk. Ook van complexe dossiers die jaren onder het stof lagen wordt verwacht dat de politiek ze oplost en knopen doorhakt. Dat is wat ik ook dit jaar heb proberen te doen.

Maar, 2023 bracht helaas ook het Klimaatarrest, dat onze welvaart verder onder druk zet en onrealistische eisen op het vlak van CO2-vermindering wil opdringen aan elke sector in Vlaanderen. Ik ben vastberaden om in het algemeen belang en namens de welvaart in Vlaanderen die zaak aan te vechten in cassatie.

2023 was ook het jaar waarin ik mijn boek heb uitgegeven: Zuhal. Een beetje rebelsheid kan de wereld veranderen. Veel mensen vroegen me: ‘waarom in vredesnaam een boek schrijven?’ Daar zijn 2 redenen voor. De voorbije jaren hebben talloze opiniemakers en wetstraatjournalisten hun pennen leeg geschreven over mij, sommigen zelfs zonder mij ooit één keer gesproken te hebben en toch menen ze in mijn hoofd te kunnen kruipen en mijn beweegredenen te kennen. Hoog tijd om zelf te vertellen wie ik ben en waarom ik aan politiek doe. De tweede reden dat ik het boek schreef is uit dankbaarheid aan mijn ouders, die me altijd zijn blijven steunen in alles wat ik deed en doe, ook al hadden ze het vroeger niet breed.

2023 was ook het jaar waarin ik mijn dochtertje Rozanne verder heb zien groeien. Dit jaar werd ze 6 jaar en spijbelde ik afgelopen juni in het Vlaams parlement om haar ‘proclamatie’ van de kleuterklas bij te wonen. Die ochtend vroeg ze aan mij “mama, jij bent droevig hè, omdat ik groot word”. Ja, voor mij zal ze altijd mijn kleine meisje blijven, en dat kleine meisje heb ik sinds september vaak geholpen met rekenen, lezen en schrijven. Woordje per woordje.

Ook in 2023 ben ik blijven lopen en blijven joggen door de natuur in Genk en Limburg, niet alleen om fit te blijven, maar vooral om mijn hoofd leeg te maken na lange dagen in de Wetstraat en Brussel. Op die manier kan ik in het groen en in de frisse buitenlucht helemaal tot rust komen.

Wat hoop je voor 2024?

2024 is het laatste jaar van deze Vlaamse regering en het jaar van de verkiezingen. De afgelopen 4 jaar hebben we hard gewerkt en tankers gekeerd in het belang van alle Vlamingen. En ook al is het verkiezingsstrijd binnenkort, dat gaat me er niet van weerhouden om verder te blijven werken en te hervormen. Dat is ten- slotte wat de burger verwacht. Mijn ambitie is om ook na de verkiezingen als minister aan de boom te blijven schudden en stenen in de rivier te blijven verleggen. In dat opzicht ligt mijn lot in de handen van de kiezer, enkel die zal oordelen of ik die ambitie kan waarmaken. Het zal dus een jaar zijn waarin we extra uit onze pijp zullen moeten komen om de Vlaming te overtuigen van ons verhaal, waar we ons elke dag opnieuw voor inzetten.

Lees ook in Actueel

Dierenwelzijn komt in de grondwet

Actueel De plenaire vergadering van de Kamer heeft op 2 mei met een tweederdemeerderheid ingestemd met een voorstel om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. Een amendement van N-VA moet erover waken dat dat grotendeels symbolisch blijft.
Meer artikelen bekijken