Startpagina Actueel

Minister Clarinval: ‘Ook in 2024 blijft landbouw erg belangrijk voor ons land‘

Landbouwleven blikt met David Clarinval, federaal minister van Landbouw, terug op het voorbije jaar 2023. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2024.

Leestijd : 3 min

Hoe heb je 2023 beleefd?

2023 was opnieuw een moeilijk jaar. Ons land werd geconfronteerd met verschillende crisissen die een rechtstreekse impact hebben op onze samenleving en uiteraard ook op onze landbouwers. Ik denk in de eerste plaats aan de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne, maar evengoed aan de verschillende dierenziekten waarmee we werden geconfronteerd, zoals vogelgriep of blauwtong of de crisis in de fruitsector. Recent waren er ook de overstromingen in West-Vlaanderen. De federale regering heeft geprobeerd om alle getroffen sectoren zoveel mogelijk bij te staan.

We hebben een constructieve dialoog ontwikkeld met de landbouworganisaties, de landbouwbedrijven, de voedingsfederaties, distributie… om oplossingen te vinden, bijvoorbeeld om het gebrek aan zonnebloemolie op te vangen en de mogelijkheid om de agrovoedingssector als prioritair te beschouwen op het gebied van energievoorziening.

Belangrijke zaken werden beslist, zoals het jaarquotum van 100 werkdagen, dat de norm wordt voor seizoensarbeiders in de tuinbouwsector, en van 50 werkdagen in de landbouwsector. Daarnaast wordt de compensatie aan werkgevers voor de verhoging van het minimumloon voor deze arbeiders structureel. De toegang tot het minimumpensioen werd eveneens versoepeld voor meerdere meewerkende echtgenotes die vanaf 2023 op pensioen gingen.

Ik ben blij om vast te stellen dat de landbouwwereld de nodige veerkracht heeft getoond en goed stand heeft gehouden, ondanks de vele uitdagingen. De sector ligt op koers voor een goed jaar, met een stijging van bijna 50% in netto toegevoegde waarde ten opzichte van vorig jaar.

Landbouw blijft een zeer belangrijke sector voor de Belgische economie en voor de ganse samenleving, die alle steun verdient.

Wat hoop je voor 2024?

De landbouw staat ook het komende jaar voor veel uitdagingen. De landbouw van de dag van vandaag is niet dezelfde als die van gisteren en de sector zal in de toekomst nog sterk evolueren. Belangrijk hierin zijn onder meer de nieuwe landbouwtechnieken. Deze moderne technieken kunnen bijvoorbeeld de weerstand van planten tegen ziekten verbeteren. Ik denk onder meer aan het gebruik van drones voor het diagnosticeren van plantenziekten of aan het gebruik van nieuwe genomische technieken.

Dit soort zaken worden niet alleen op Belgisch niveau besproken. Voor het komende jaar zal mijn dagelijkse taak als federaal minister van Landbouw niet alleen op nationaal niveau, maar ook op Europees niveau liggen. België is de eerste 6 maanden van 2024 immers voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ik wil ook op dat niveau de belangen van de landbouwers verdedigen. Wat bovenaan de Europese agenda staat, zijn de strategische autonomie in het domein van de landbouw, de voedselsoevereiniteit en technologische innovatie, zoals de introductie van nieuwe genomische technieken of digitale technologieën.

Telkens als ik u zie, naar u luister en met u praat, voel ik uw passie voor uw beroep. Ook in 2024 blijft landbouw erg belangrijk voor ons land en zal ik er mijn volle aandacht aan blijven besteden.

Ik wens iedereen een uitstekend 2024!

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken