Startpagina Paarden

Verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2017

De Belgische fokkerij floreert als nooit tevoren. Naar goede gewoonte zijn er opnieuw tien kandidaten die kans maken op de titel ‘Paard van het Jaar’. Wie de lijst bekijkt, zal evenwel zien dat de concurrentiestrijd ongezien hard is.

Leestijd : 4 min

Bijna alle paarden op de shortlist hebben minstens één GP-overwinning op vijfsterrenniveau op hun naam staan in het afgelopen kalenderjaar. Gelukkig dient Landbouwleven die Gordiaanse knoop niet zelf door te hakken. Het publiek beslist immers wie de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ op zijn of haar al rijkgevuld palmares kan bijschrijven.

Extra in de bloemetjes

Sinds jaar en dag organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen een referendum. Dat referendum geeft aan het publiek de kans om een Belgisch gefokt paard naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra in de bloemetjes te zetten. Op die manier tracht de verkiezing de Belgische springpaardenfokkerij naar een hoger elan te tillen. Al blijkt na het afgelopen jaar, dat het wel snor zit met die Belgische fokkerij.

Als we de wereldranglijst van de WBFSH er even bij nemen, dan zien we dat de drie grote Belgische stamboeken, te weten BWP (Belgisch Warmbloedpaard), SBS (Belgisch Sportpaard) en Z (Zangersheide) respectievelijk de eerste, derde en vijfde stek bekleden op mondiaal niveau. Een ongezien huzarenstukje van de Belgische fokkers.

Nominaties

Uit al die prestaties zijn er tien waardige kandidaten gefilterd. De eerste die we tegenkomen is niet de eerste de beste. Halifax van het Kluizebos, gefokt door Stefaan Delabie uit Oostende sloot het sportjaar immers af als nummer één van de wereld. Zeges waren er onder andere in Mexico-Stad, Miami, Parijs en Cannes. En wat dan gezegd over de volgende in de rij, Don VHP Z. Deze hengst van Diamant de Sémilly werd gefokt door wijlen Guy De Schuymer uit Diest en presteerde ontzettend constant met de Nederlander Harrie Smolders in het zadel. Hun voornaamste wapenfeit was een individuele zilveren medaille op het EK in Göteborg. Een andere noorderbuur, Jur Vrieling, deed het in Göteborg ook met een Belgisch paard, namelijk Glasgow van het Merelsnest (v. Nabab de Rêve).

Er is meer

Op datzelfde EK was er trouwens individueel goud voor een ander bij een Belgisch stamboek geregistreerd paard. H&M All-In mag dan wel gefokt zijn door de Nederlander Bas Huijbregts, hij werd bij zijn geboorte wel geregistreerd bij het SBS. Nog twee andere SBS’ers maakten het mooie weer afgelopen jaar. McLain Ward heeft het wel voor Belgische paarden. Vroeger heette zijn troef Sapphire, tegenwoordig doet hij het met HH Azur (v. Thunder van de Zuuthoeve). Afgelopen jaar won dit duo onder andere de hooggedoteerde GP in Wellington en tussendoor ook even de Wereldbekerfinale. Deze merrie werd geboren bij Nathalie Beaufort. De laatste SBS-geregistreerde merrie is Reveur de Hurtebise (v. Kashmir van Schuttershof). Met de Fransman Kevin Staut in het zadel was er onder andere winst in Knokke en in de Nations Cup van La Baule.

Twee keer Belg

Over naar de Belgische paarden die ook nog eens door een Belgische ruiter gereden worden. Gancia de Muze (v. Malito de Rêve) sprong met Niels Bruynseels het hele jaar door de pannen van het dak. Winst in Basel, Brussel en Verona waren hun deel. Winnen deed ook Grand Cru van de Rozenberg, eveneens een nakomeling van Malito de Rêve. Dit fokproduct van Joost Verkinderen won de GP van Miami. Een zege was er net niet bij voor voormalig Belgisch kampioen Espoir (v. Surcouf de Revel) met Pieter Devos. Wel kon dit duo een ongelofelijke regelmaat aan de dag leggen met tweede plaatsen in onder andere Doha en Brussel. Grégory Wathelet ten slotte reed dit jaar Eldorado van het Vijverhof (v. Thunder van de Zuuthoeve) naar de winst in Valkenswaard en Monte Carlo.

Kiezen is verliezen

De weelde was zo groot afgelopen jaar dat absolute toppaarden zoals Good Luck (v. Canturo), Emerald N.O.P. (v. Diamant de Semilly), Gazelle (v. Kashmir van Schuttershof), Faustino de Tili (v. Berlin) en Cas de Liberté Z (v. Cracky Z), allen afgelopen jaar winnaar van minstens één grote prijs op vier- of vijfsterrenniveau, niet eens bij de beste tien geraakten. Voor hen dan ook deze meer dan eervolle vermelding.

Stemming geopend

Tijd dus om te stemmen op jouw favoriet.Vanaf nu tot 8 december stemmen op het paard van jouw voorkeur. Met een beetje geluk win je dankzij je stem ook nog eens vrijkaarten voor Jumping Mechelen zodat je erbij kan zijn wanneer de uiteindelijke laureaat gehuldigd wordt.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken