Startpagina Veeteelt

Moslimexecutieve overweegt in beroep te gaan na arrest over onverdoofd slachten

De Moslimexecutieve zegt heel ontgoocheld te zijn nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens op 13 februari oordeelde dat het Vlaamse en Waalse verbod op het rituele slachten van onverdoofde dieren is niet in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De instellingen van de Belgische moslims overwegen daarom in beroep te gaan bij de Grote Kamer van het Mensenrechtenhof. Ook de European Jewish Association (EJA) reageert teleurgesteld.

Leestijd : 2 min

Sinds 2019 is in Vlaanderen en Wallonië een verbod van kracht op het onverdoofd slachten van dieren in het kader van religieuze rituelen. In het Brusselse gewest is dat niet het geval. Verscheidene joodse en islamitische individuen en organisaties uit België, onder wie de opperrabbijn van Brussel en de Moslimexecutieve, waren naar Straatsburg getrokken om de decreten te betwisten.

Gerechtvaardigd en proportioneel

Volgens het Hof hebben de Vlaamse en Waalse autoriteiten een maatregel genomen die ‘in beginsel gerechtvaardigd’ is, en ‘kan doorgaan als proportioneel voor het nagestreefde doel, te weten de bescherming van het dierenwelzijn als element van de 'publieke moraal'’, klonk het op 13 februari.

"De vrijheid van godsdienst, die wordt gegarandeerd door zowel de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, staat voortdurend onder druk", zegt de Moslimexecutieve in een reactie.

"Telkens opnieuw beperken nieuwe wetten de vrijheid van moslims om hun geloof te belijden en rechterlijke beslissingen gaan hierin mee", klinkt het nog. De moslimgemeenschap vraagt zich af hoever de beperkingen nog zullen gaan. "Deze maatregelen versterken bij hen het gevoel afgewezen en gediscrimineerd te worden", luidt het.

Joodse vereniging is teleurgesteld

Ook de European Jewish Association (EJA) reageert teleurgesteld. "De impliciete vaststelling van het verdraaide vonnis is dat de rechten van deze burgers op vrijheid van godsdienst en eredienst nog minder zijn dan die van dieren", klinkt het in een mededeling. De organisatie roept de Belgische regering en alle andere regeringen en parlementen op het hele continent op om onmiddellijk alle noodzakelijke stappen te nemen om de uitspraak die Joden en moslims discrimineert te veranderen.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en Gaia reageerden eerder wel tevreden op de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken