Startpagina Boerenprotest

Boeren teleurgesteld na vergadering met ANB over nieuw natuurbeheersplan

De delegatie van landbouwers en de Boerenbond reageerden niet echt optimistisch na de vergadering dinsdagmiddag 5 maart met de administrateur-generaal van het Agentschap Natuur en Bos (ANB).

Leestijd : 2 min

Een tachtigtal boeren blokkeerden dinsdagmiddag 5 maart de Kuringersteenweg en de Koningin Astridlaan voor het Vlaams gebouw in Hasselt uit protest tegen het nieuwe natuursbeheersplan 'Centraal Haspengouw' waardoor 1.260 ha landbouwgebied in het 1.690 ha grootte natuurbeheerplan komt te liggen.

Na het gesprek was er volgens de actievoerders weinig positief nieuws te melden. “Het was een moeilijk gesprek dat ook veel langer heeft geduurd dan voorzien”, zo laat regioconsulente Heidi Pinxten van Boerenbond Zuid-Limburg weten. “We hebben geprobeerd om onze bezorgdheden duidelijk te maken maar we zijn niet echt optimisch naar buiten gekomen.”

“Het is nu afwachten hoe en of de bezwaren behandeld gaan worden. We zijn overeengekomen dat er een verslag van de bezwaren zal opgemaakt worden, hoe die behandeld gaan worden en hoe het ANB daar op reageert. Daarna zal er waarschijnlijk gebied per gebied bekeken worden en een dialoog opgezet worden om te zien hoe er een verdere invulling zal komen aan de uitvoering.”

De landbouwers wilden dat het landbouwgebied in het beheersplan verminderd werd. “Daar is niet op in gegaan”, aldus Pinxten. “Ook over de termijn dat de bezwaren behandeld zullen zijn, wilde het ANB geen uitspraken doen.”

Breeven

Dinsdag protesteerden een honderdtal boeren en inwoners van de gemeenten Kasterlee en Geel in Kasterlee ook tegen de komst van een natuurbeheerplan voor het domein Breeven. Ze gingen in gesprek met Vera Celis en Ward Kennis, de burgemeesters van Geel en Kasterlee. De boeren en omwonenden voelen zich voor het blok gezet door Natuurpunt, die het natuurbeheerplan indiende. Daarin is 300 ha landbouwgrond is opgenomen voor de oprichting van een natuurreservaat.

De boeren vreezen voor een scenario zoals in het Turnhouts Vennengebied. “Je kan niet zomaar zelf kwetsbare habitatstypes ergens gaan neerplanten terwijl je daarmee een hele sector en de lokale voedselvoorziening op slot legt”, zegt Niels van Eyck, een lokale akkerbouwer. Michiel Sels, een lokale melkveehouder is het daarmee eens. “Er wordt aanspraak gemaakt op vruchtbare landbouwgrond zonder de eigenaars of gebruikers te verwittigen. Het gevolg is dat er opnieuw ruimte voor onze voedselproductie verdwijnt, waardoor de winkelkar van de gewone consument alweer duurder dreigt te worden. Als jonge boer vraag ik dat dit plan van tafel gaat, en dat we eindelijk terug een langetermijnplan voor onze toekomst krijgen.”

Belga/ThD

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken