Startpagina Boerenprotest

Poolse boeren blokkeren 2 belangrijke grensovergangen met Duitsland

Poolse boeren hebben opnieuw blokkades opgeworpen aan de grens met Duitsland. Ze blokkeren sinds gisteren (18 maart) 2 belangrijke grensovergangen in de richting van Berlijn uit onvrede met het Europese landbouwbeleid. Volgens de lokale politie duurt de blokkade nog tot en met woensdagavond.

Leestijd : 1 min

Het gaat onder meer over een blokkade op de E30 (A12 in Duitsland en A2 in Polen) aan het verkeersknooppunt in het Poolse Swiecko. De autosnelweg verbindt de Poolse hoofdstad Warschau met de Duitse hoofdstad. Eind februari bezetten boze Poolse boeren die grensovergang ook al eens. Ook iets noordelijker, bij Gubinek, blokkeren landbouwers de Duitse grens.

Poolse boeren voeren al wekenlang protest tegen het landbouwbeleid van de Europese Unie en tegen de invoer van goedkope landbouwproducten uit Oekraïne. Ze versperren wegen in het hele land en grensovergangen met Oekraïne. Dinsdag 19 maart is er een gesprek aangekondigd tussen de boeren en de Poolse minister.

De Europese Commissie stelde al voor om een deel van de nieuwe striktere regels te versoepelen of zelfs af te schaffen. Sinds vorig jaar moeten boeren zich aan een aangepast landbouwbeleid houden om Europees geld te ontvangen. Er wordt verwacht dat lidstaten en leden van het Europees Parlement die voorstellen snel bekijken om ze mogelijk eind april goed te keuren.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken