Startpagina Actueel

Brusselse grondwitloof en andere streekproducten krijgen een sterkere Europese bescherming

De Europese Raad heeft 26 maart een wet aangenomen om geografische aanduidingen (GA’s) en andere keurmerken voor streekproducten zoals wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten, zowel online als offline beter te beschermen. De registratieprocedure van GA’s wordt ook vereenvoudigd.

Leestijd : 2 min

Op 26 maart keurde landbouwministers een wet goed om het keurmerk geografische aanduidingen (GA’s) beter te beschermen. Dit zijn intellectuele eigendomsrechten die de namen van producten met specifieke kenmerken, eigenschappen of een andere connectie met het productiegebied, moeten beschermen tegen imitatie of fraude. Tegelijk is het een keurmerk voor kwaliteitsproducten afkomstig uit hun regio van herkomst.

Voorbeelden van streekproducten met een geografische aanduiding in België zijn de Brusselse grondwitloof of Geraardbergse mattentaarten. De wet moet nu nog getekend worden en zal dan van kracht zijn 20 dagen na publicatie in het Publicatieblad van de EU.

Betere bescherming

In de nieuwe wetgeving krijgen producentengroeperingen een grotere rol. Zo zijn ze voortaan bevoegd en verantwoordelijk om hun GA’s te beheren en hun leden te vertegenwoordigen in netwerken voor de handhaving van intellectuele eigendomsrechten.

Lidstaten mogen die producentengroeperingen erkennen als groeperingen met exclusieve rechten in naam van alle producenten van een product met een GA. De Europese Commissie zal ook een grotere rol spelen bij de beoordeling van GA-aanvragen.

Ook online zal de EU inspanningen doen om streekproducten met een GA beter te beschermen. Het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) zal voor domeinnamen een informatie- en waarschuwingssysteem opzetten.

Een GA-naam dat een ingrediënt bevat zal ook een betere bescherming krijgen wanneer het wordt gebruikt in de benaming van een verwant verwerkt voedingsmiddel. In die gevallen moeten erkende productengroeperingen geïnformeerd worden en moet het percentage van het ingrediënt vermeld worden.

ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken