Startpagina Veeteelt

De natte melkmeting waakt over de efficiëntie van de melkmachine

Op een melkveebedrijf is de melkstal of melkrobot de kern van de inkomsten. De efficiëntie van de melkmachine is daarom van groot belang voor het bedrijfssucces en het welzijn van de dieren en de veehouder.

Leestijd : 3 min

Het uitvoeren van een natte melkmeting is essentieel om ervoor te zorgen dat de melkmachine efficiënt en nauwkeurig werkt. Dat draagt op zijn beurt bij aan de gezondheid en het welzijn van de melkkoeien en aan de kwaliteit van de geproduceerde melk.

Een ‘natte melkmeting’ verwijst naar een proces waarbij de melkmachine wordt getest door daadwerkelijk melk door het systeem te laten stromen, in plaats van alleen simulaties of droge testen uit te voeren, zoals bij een droge melkmeting wordt gedaan.

Natte melkmeting versus droge melkmeting

Indien de melkveehouder een droge melkmeting laat uitvoeren, dan wordt het melkproces gesimuleerd. Tijdens de meting gaat men de synchroniciteit van de melkstellen testen en de mechanische werking van de afnameapparatuur controleren. Op het einde van de droge melkmeting wordt er een advies gegeven op basis van standaardnormen.

Bij een natte melkmeting wordt het echte melkproces gemeten. Daardoor wordt het volledige melkproces in kaart gebracht. Tijdens deze meting controleert men ook de accuraatheid van het afnamemoment van de afnameapparatuur (200-400 ml/min) aan de hand van de blindmelktijd, alsook de werkwijze van de melkveehouder zelf (voorbehandeling, hygiëne…). Tevens worden de speentopkwaliteit en de bevuiling van de koeien gescoord. Op basis van al deze gescoorde parameters samen kan er een advies gegeven worden dat gebaseerd is op de veestapel en niet op de standaardnormen. Zo kan de machine optimaal aangepast worden aan de noden van de individuele veestapel ten opzichte van een algemene standaardnorm bij een droge melkmeting.

Speenconditiescore: 0 = gezonde speen, 4 = ernstige speenpuntvereelting.
Speenconditiescore: 0 = gezonde speen, 4 = ernstige speenpuntvereelting. - Beeld: IBA

Wanneer een natte melkmeting uitvoeren?

Bij een nieuwe melkinstallatie wordt het sterk geadviseerd om een natte melkmeting uit te voeren, zodat de melkinstallatie wordt afgestemd op de veestapel.

Wanneer men merkt dat er veel trappelende koeien zijn tijdens het melkproces of dat er koeien zijn die hun melkstel aftrappen, kan dit te verklaren zijn door onder andere een wisselend vacuüm, blind melken... Het afvallen van melkstellen en/of lucht zuigen tijdens het melken, is mogelijk te wijten aan een te laag vacuüm, aan een foutieve diameter van de tepelvoering...

Bij het zien van een rode ring of wanneer men een harde ring voelt aan de bovenkant van de speen, kan dit betekenen dat er blind wordt gemolken. Een verslechterde speentopconditie kan hier ook een indicatie voor zijn. Beide zijn heel nefast voor het uitmelken van de koe en voor de uiergezondheid van de kudde.

Indien er een stijging is in het aantal uierontstekingen of een hoger celgetal dan gewoonlijk, kan de oorzaak mogelijk liggen aan de melkinstallatie.

Meest voorkomende fouten in melkinstallaties

De automatische afname is vaak ingesteld op 200 g melk per minuut. Uit onderzoek en praktijkervaring is gebleken dat dit voor veel koeien te laat is en dit kan dan resulteren in blind melken. Uit onderzoek wordt 400 g melk per minuut aangeraden, maar het beste is toch om dit te laten bepalen door de natte melkmeting. Blindmelktijd beperken tot maximaal 1 minuut is hier de gouden standaard.

Via een natte melkmeting kan een schommelend vacuüm tijdens het melken gedetecteerd worden. Het kan soms ook gebeuren dat de pulsatoren een verschillende afstelling hebben, wat betekent dat de zuig- en rustfase kunnen verschillen tussen de melkstellen.

Achterhalen van speentopkwaliteit en hygiëne

Bij een natte melkmeting wordt door de melkwinningsadviseur, die de meting uitvoert, ook de speentop van de koeien gecontroleerd en gescoord. De score is gebaseerd op de speentopconditiescorekaart. Ook wordt de hygiëne van de uiers, poten en flanken beoordeeld.

QR-code  naar vragenlijst.
QR-code naar vragenlijst.

In het verslag van de natte melkmeting zit een overzichtsgrafiek van de speentopkwaliteit van de geteste koeien. Hierbij krijgt de melkveehouder inzicht in de uiergezondheid van zijn bedrijf en in het correct functioneren van de melkinstallatie.

Na het lezen van bovenstaand artikel zouden wij je willen vragen om de vragenlijst achter de QR-code in te vullen. Daardoor weten wij of we ons doelpubliek bereikt hebben. De vragenlijst is volledig anoniem en het duurt ongeveer 2 minuten om ze in te vullen.

Sarah Hoes, Wannes Meeus, Lenka Vandenbossche (studentenThomas More)

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken