Startpagina Actueel

Voedselonzekerheid verergerde in 2023 met toename conflicten

Bijna 282 miljoen mensen hadden in 2023 voedselhulp nodig, of 24 miljoen mensen meer in een jaar tijd. Daarover luiden 16 VN- en humanitaire organisaties woensdag 24 april de noodklok.

Leestijd : 2 min

De verergering van de voedselonzekerheid is te wijten aan conflicten, vooral in de Gazastrook en in Soedan. Ook extreme weersomstandigheden en economische schokken spelen een rol, zo staat in het jongste rapport over voedselcrisissen van het netwerk FISN (Food Security Information Network). Volgens het netwerk blijven de vooruitzichten voor dit jaar somber.

Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat het aantal mensen in acute voedselonzekerheid stijgt. Ongeveer 700.000 mensen stonden aan de rand van hongersnood in 2023, van wie 600.000 in Gaza. Dat aantal is sindsdien tot 1,1 miljoen gestegen. “In een wereld van overvloed sterven kinderen van de honger. Oorlogen, klimaatchaos en levensduurte, in combinatie met ontoereikende actie, leiden tot bijna 300 miljoen mensen die in 2023 met een acute voedselcrisis te maken hadden”, betreurt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, in het voorwoord van het rapport.

Honger in Gaza

In de Gazastrook dreigt in de nabije toekomst hongersnood als niet massaal voedsel verdeeld wordt, waarschuwde de directeur van het bureau van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Genève woensdag. Gian Carlo Cirri herinnerde eraan dat een derde van de kinderen jonger dan 2 jaar in Gaza acuut ondervoed is.

“De toestand is uiterst zorgwekkend”, zei hij. “We komen elke dag dichter bij hongersnood.” De directeur zei dat mensen soms diervoeder aten om te overleven.

Israëlische autoriteiten plaatsen op sociale netwerken steeds weer beelden van goed gevulde marktkramen in het noorden van Gaza. Ze beweren dat daar geen honger heerst, terwijl de humanitaire toestand er als rampzalig geldt.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken