Startpagina Economie

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.

Leestijd : 1 min

De Belgische leden van de BFA produceerden zo’n 6,5 miljoen ton diervoeders, een daling van -3% ten opzichte van 2022. Deze daling is vooral toe te schrijven aan een daling van de varkensvoerproductie met bijna -7% door de slechte marktomstandigheden van de afgelopen jaren en de onzekerheid omwille van het stikstofbeleid. De rundveevoederproductie bleef nagenoeg stabiel (-0,2%). De pluimveesector herstelde zich na een zware vogelgriepperiode, met een stijging van 3% geproduceerde pluimveevoeders tot gevolg.

Stabiel of lichte stijging in 2024

Mede door de goede conjunctuur in de verschillende sectoren verwacht BFA voor 2024 een stabiele tot licht stijgende diervoederproductie. Het aandeel van de diervoedersector t.o.v. de totale voedingssector bleef in 2023 met 9% enigszins stabiel. De omzet daarentegen daalde naar 6,5 miljard euro.

Stevig verankerd

Met een productie van 6,5 miljoen ton voeders behoudt de Belgische diervoedersector haar zevende plaats binnen de Europese Unie. In 2023 importeerde België 1,7 miljoen ton voeders en exporteerde het 1,3 miljoen ton. Frankrijk (40%) en Nederland (25%) blijven de grootste afnemers. De Belgische diervoedersector blijft hiermee stevig verankerd binnen de Europese markt, met een focus op verdere verduurzaming en het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten voor de agrarische sector.

BFA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken