Startpagina Economie

Zuivelmarkt trekt aan

In februari is de prijs van zuivel op de wereldmarkt aangetrokken. De zuivelprijsindex van de voedselorganisatie van de VN, de FAO, ging met liefst 6,2% omhoog tot het hoogste niveau sinds november 2017. Graan steeg ook in prijs terwijl elders dalingen genoteerd worden. Suiker zakte zelfs tot het laagste prijsniveau sinds 2 jaar.

Leestijd : 2 min

De index is gebaseerd op prijsnoteringen voor boter, kas, magere melkpoeder en volle melkpoeder: De zuivelprijsindex ligt nog altijd iets lager dan het niveau in de corresponderende maand vorig jaar De FAO legt de oorzaak van de stijging in de afgelopen maand bij een combinatie van gestegen importvraag en een tegenvallende productie. In Nieuw-Zeeland valt de productie tegen. Het land is een grote exporteur. De afgelopen zomer was de zomer zeer droog waardoor de productie nu lager ligt.

De boterprijs ging met bijna 6% omhoog na vier maanden achter elkaar gedaald te zijn. Kaas en volle melkpoeder leverden ook meer op door een stevige vraag in Europa en Azië. Zelfs magere melkpoeder werd beter betaald. Eerder daalden prijzen van dit product onder meer door een grote interventievoorraad in de EU die boven de markt hangt. Het is de vraag of de stijging in februari zal doorzetten in de komende tijd; in de markt wordt pas gerekend op structureel herstel in de tweede helft van het jaar.

Andere agrarische grondstoffen kwamen in februari minder van hun plaats af. De prijs van granen, een spilgewas, stegen 2,5% ten opzichte van januari en 6,8% ten opzichte van februari 2017. De prijs zit weer in de lift na vanaf de vorige zomer tot en met december 2017 vrij stabiel te zijn gebleven. De Amerikaanse oogst van wintertarwe en de Argentijnse maisoogst lijkt door ongunstig weer minder groot dan eerder verwacht uit te vallen.

Suiker omlaag

De prijs van suiker daalde 3,4% sinds januari en ligt nu op het laagste niveau in twee jaar tijd. Het aanbod lijkt toch duidelijk groter dan de vraag te zijn. De productie in Brazilië ligt op koers terwijl Thailand en India als andere grote producenten hun al zeer behoorlijke oogst-vooruitzichten nog verder zagen verbeteren.

Daar komt nog bij dat de EU naar door hogere hectareopbrengsten en een groter areaal een zeer grote productie zal kennen over seizoen 2017/2018. Het areaal groeide vooral omdat het productiequotum van de EU werd afgeschaft. De prijsindex van plantaardige oliën is eveneens gedaald en dan vooral omdat in de VS een recordvolume soja door de oliemolens zal gaan.

De vleesmarkt was vrij stabiel, met kleine prijsstijgingen voor rundvlees en dalingen bij varkens- en kippenvlees.

JCB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken