Startpagina Actueel

Boerenbond blij met verlaagde franchise voor doodgebeten schaap

De franchise voor een schaap dat door een wolf of lynx is doodgebeten, wordt verlaagd van 250 naar 50 euro. Dat staat in een nota van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) aan de Vlaamse regering, zo hebben diverse media woensdag bericht. De Boerenbond noemt de verlaging van de franchise, in het kader van het aangekondigde wolvenplan van Schauvliege, een goede zaak.

Leestijd : 1 min

De terugkeer van wolven in Vlaanderen heeft de afgelopen weken geleid tot enkele door een wolf doodgebeten schapen, onder meer in Meerhout, Bree en Dilsen-Stokkem. Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege gaf dinsdag in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement toelichting bij het eerste ontwerp van haar wolvenplan. Het plan telt 42 bladzijden en wordt de komende weken verder ingevuld, in samenwerking met natuurorganisaties en steakholders, luidt het.

Schauvliege kondigde aan dat ze een voorontwerp klaar heeft om het besluit over de vergoeding van wildschade of van schade door beschermde soorten te wijzigen. Zo zou de franchise (het bedrag waaronder schade niet door de verzekeringsmaatschappij wordt vergoed) voor een schaap dat door een wolf of lynx is doodgebeten verlaagd worden van 250 naar 50 euro. Schadelijders moeten ook niet langer een landbouwnummer hebben om vergoed te kunnen worden. De Boerenbond noemt de aangekondigde franchiseverlaging een goede zaak. "We hopen dat de schadeafhandeling snel kan gaan, zonder zware administratieve procedure. Als iemand schade lijdt door een beschermd dier, moet dat vlot afgehandeld worden", zegt woordvoerder Luc Vanoirbeek.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken