Startpagina

Klauwverzorging en KI praktijktoppers in landbouwopleiding

Zoals de landbouwsector steeds in beweging is, wordt ook de landbouwopleiding van het Sint Jozefinstituut te Geel (Kogeka) voortdurend herbekeken zodat die aansluit bij de huidige behoeften van de sector.

Leestijd : 2 min

Sinds een paar jaar worden, naast een ruime kennismaking met de rundveesector, twee praktijkonderwerpen sterk uitgediept in de eindjaren van de TSO- en BSO-opleidingen landbouw op het Sint-Jozefinstituut in Geel.

Klauwverzorging

Bij klauwverzorging wordt eerst de bouw van de hoef grondig bekeken. Daarbij komen de stand van de klauwen en mogelijke ziektebeelden aan bod. Daarna gaan we kijken hoe we met preventief klauwmanagement problemen kunnen voorkomen. Vervolgens gaan we aan de slag tijdens de praktijkoefeningen. Eerst worden de oefeningen uitgevoerd op dode klauwen, en wanneer de technieken ingeoefend zijn, gaan we aan de slag op levend vee.

Kunstmatige inseminatie

Het onderwerp kunstmatige inseminatie gaan we ook eerst uitdiepen op een theoretische manier om vervolgens de opgedane kennis om te zetten in de praktijk. Naast het bespreken van de techniek van K.I., bekijken we ook uitvoerig de anatomie en werking van het geslachtsstelsel, nemen we de vruchtbaarheid bij rundvee, de bronstcyclus en dracht uitvoerig onder de loep. Vervolgens gaan onze leerlingen na een demonstratieles zelf aan de slag tijdens de inseminatie oefeningen op levend vee.

De bedoeling is dat onze leerlingen na het afstuderen deze twee vaardigheden echt onder de knie hebben. De praktijklessen worden uiteraard ook verder aangevuld met lessen rond mechanisatie, ruwvoederwinning en andere onderwerpen met betrekking tot de melkveehouderij. We merken een groot enthousiasme omtrent de aanpak van deze thema’s.

Lut Van der Heyden

Sint Jozef Geel

Lees ook in

Meer artikelen bekijken