Startpagina Veeteelt

Bijna 320 miljoen dieren geslacht in België vorig jaar

Vorig jaar werden in België elke maand gemiddeld 26,58 miljoen dieren geslacht, of ongeveer 319 miljoen per jaar. De overgrote meerderheid daarvan zijn kippen, zo blijkt dinsdag uit gegevens van de federale overheidsdienst Economie.

Leestijd : 1 min

In 2016 werden elke maand ruim 25 miljoen kippen een kopje kleiner gemaakt op de slachtvloer. Dat aantal lag 1 procent hoger dan in 2015. In kilogram uitgedrukt, leveren die kippen echter maar een kwart van alle geslacht gewicht op.

Het grootste gewicht is afkomstig van varkens. Vorig jaar werden er elke maand 930.000 geslacht. Zij leverden op jaarbasis meer dan een miljard kilo geslacht gewicht op, of 59 procent van het totaal.

Het aantal geslachte varkens ging wel met 6 procent achteruit. Dat heeft volgens de FOD Economie te maken met "slabakkende prijzen".

Voorts worden er elke maand circa 76.000 runderen geslacht (goed voor 15 procent van het totale geslacht gewicht), 12.000 schapen, 1.000 geiten, 500 paarden, 65.000 kalkoenen, 4.000 eenden en 5.000 stuks ander gevogelte.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken