Startpagina Actueel

REO Veiling verkoopt eerste Belgische frisée

Het lenteweer komt stilaan dichterbij en dat voel je op de REO Veiling. Want vandaag, woensdag 8 maart, kwam de eerste jonge frisée, een frisse lentegroente, voor de REO veilingklok. De nationale primeurverkoop volgde kort na de eerste oogst van witte asperges. Met de primeurverkoop van deze twee smaakvolle producten komt het voorjaarsseizoen helemaal op gang op de REO Veiling.

Leestijd : 3 min

Met de primeurverkoop van de eerste Belgische frisée of fijne krulandijvie groeit het brede aanbod van frisse lenteslaatjes die de consument de aanslepende winter doet vergeten en laat dromen van terrasjesweer. “In vergelijking met vorig jaar bracht ik mijn primeurfrisée acht dagen vroeger naar de REO Veiling. We hebben dit jaar bewust iets vroeger geplant en samen met een beter belichtingsschema tijdens het productieproces zijn we dus vroeger op de markt, ondanks het sombere weer van de laatste weken”, zegt REO producent Dirk Declercq uit Gits in West-Vlaanderen.

“Fijne krulandijvie is een groente die vraagt naar een warm en strak klimaatschema in de serre. De jonge fragiele plantjes gedijen onder glas het best bij temperaturen boven 15° Celsius ’s nachts en 18° Celsius overdag. Deze optimale teeltomstandigheden zorgen niet alleen voor een onberispelijke productkwaliteit, maar ook dat de frisée vlot op het gewenste gewicht komt, en dus kan de delicatesse gemakkelijk de concurrentie aan met fijne krulandijvie geteeld in Spanje of Zuid-Frankrijk. De klanten vragen al weken om Belgische frisée. Een duidelijk signaal dat ze onze inspanningen om een topproduct te telen, erg waarderen.”

Belgian Fresh Food uit Antwerpen weet alvast de productkwaliteiten van Belgische frisée naar waarde te schatten. Deze koper plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop van vandaag. Daarbij werden 12 kisten geveild tegen 1,75 euro per krop fijne krulandijvie. De kopersinteresse voor de eerste Belgische frisée was zodanig groot dat de verkoopprijs nog op liep. Tinos Fruit uit Westkapelle kocht 5 kisten en klokte daarbij af op 1,87 euro per stuk. Fruithandel Herman uit Lauwe kocht 13 kisten tegen 1,80 euro per krop fijne krulandijvie.

Belgische frisée is een gegeerde groente in de horeca voor haar mooi uitzicht, lekkere smaak, stevige textuur en lange houdbaarheid. “Wat fijne krulandijvie uniek maakt, is haar witgeel hart”, merkt Dirk Declercq op. “Frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld. Het hoofdseizoen begint eind maart en duurt tot de herfst, met een productiepiek vanaf april tot september.”

Fine Fleur

De REO Veiling verkocht vorig jaar 518.504 stuks fijne krulandijvie. De geveilde frisée werd gesmaakt door een breed palet van klanten, van 4de gamma afnemers over de grootdistributie en speciaalzaken tot de chefkoks en de betere hobbykok. De REO Veiling verwacht voor dit jaar een gelijkaardig aanvoercijfer.

De REO Veiling vermarkt haar fijne krulandijvie onder het Fine Fleur kwaliteitslabel. Fine Fleur frisée wordt ambachtelijk geteeld in de grond en niet te zwaar geoogst om haar specifieke vorm en stevigheid optimaal te behouden. Ook kleurt het hart van de krop over minstens zestig procent goudgeel. Fine Fleur krulandijvie: krullig, kronkelig, maar scoort recht in doel voor mooie bordpresentatie, pittige smaak en versheid!

REO Veiling

Lees ook in Actueel

Behandel tijdig tegen onkruid en slakken in bieten

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) bemerkt dat de voorbije weersomstandigheden hebben bijgedragen aan een snelle opkomst en ontwikkeling van de onkruiden in bietenvelden. Ze benadrukken dat onkruid behandeld moet worden van zodra het zichtbaar is.
Meer artikelen bekijken