Startpagina Paarden

Fjordenfokkerij de Bilterhoeve

Dit jaar is een bijzonder jaar voor de Fjordenfokkerij de Bilterhoeve uit Lille. “Op 16 mei werd ons 50ste veulen geboren, deze keer uit ons Lucensia (Brijol x Tao) van de Bilterhoeve x Drafur”, meldt ons Patty De Groote.

Leestijd : 1 min

“We waren daarbij extra blij om te zien dat het een grijs merrieveulen betreft, dat zal aangehouden worden voor onze eigen fokkerij.”

Veertien jaar geleden kocht Patty haar eerste merrie Rinka (Lenngard x Tody), toen drachtig van haar eerste veulen Freya. “Dit was voor ons het begin van een mooie hobby, met elk jaar zo’n vier tot vijf veulens.”

Deze Rinka gaf vorig jaar haar twaalfde veulen. Nu is ze 21. Haar twee dochters hebben dit jaar elk een merrieveulen gegeven. Momenteel staan er op de Bilterhoeve acht volwassen merries en 1 jaarling waaronder zes merries van eigen fok. “Sinds vorig jaar huren wij de Duitse hengst Drafur waarvan we nu drie veulens hebben die ons goed bevallen”, zei Patty. Drafur heeft een goed karakter en dat primeert in de fokkerij. Naast exterieur en bloedlijnen is een goed karakter het allerbelangrijkste. “Jaarlijks nemen we deel aan keuringen waar we meestal goede punten scoren”, aldus Patty.

B.L.

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken