Startpagina Actueel

ForFarmers neemt Voeders Algoet over

ForFarmers neemt veevoeronderneming Voeders Algoet over. Voeders Algoet verkoopt jaarlijks ongeveer 150.000 ton mengvoer aan varkenshouders en rundveehouders. Het bedrijf is gevestigd in Zulte, vlakbij de huidige ForFarmers-locaties in België. De onderneming wordt volledig geïntegreerd in ForFarmers België, dat daarmee na AVEVE de grootste voeronderneming van België wordt.

Leestijd : 2 min

In het gebroken boekjaar 2016/2017, dat eindigt op 30 juni, behaalde Voeders Algoet een omzet van circa €40 miljoen. Het bedrijf uit Zulte boekte een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) van ongeveer €2 miljoen. ForFarmers betaalt voor de overname circa 7 keer de EBITDA van Voeders Algoet. Met de overname wil ForFarmers haar positie als totaalleverancier van veevoeroplossingen versterken. ForFarmers komt door de overname op een marktaandeel van circa 10 %.

Fabriek sluit mogelijk

Op termijn zal de voederproductie van Voeders Algoet volgens ForFarmers waarschijnlijk worden verplaatst naar de ForFarmers-fabrieken in Izegem en Ingelmunster. De huidige directie en 22 medewerkers van Voeders Algoet gaan allemaal mee naar de nieuwe eigenaar. Door de overname worden ook 12 bulkwagens verkregen. Hiermee start ForFarmers haar eigen transportactiviteiten in België.

De loonkweekactiviteiten van Voeders Algoet vormen geen onderdeel van de overname. In het geval van Voeders Algoet bestaat de loonkweek uit het in opdracht produceren van vleesvarkens waarbij de boeren vergoed worden voor de gemaakte kosten voor arbeid en huisvesting.

Meerwaarde voor klanten

Volgens Adrie van der Ven, tevens verantwoordelijk voor ForFarmers in België, levert de overname meerwaarde op voor Belgische klanten. Het van origine Nederlandse maar ook in Duitsland grote bedrijf wordt de op één na grootste voeronderneming in België. Het bedrijf wordt de Door de overname kunnen de kosten van voerproductie worden gedrukt, en kunnen betere producten worden ontwikkeld.

"Deze overname past in de consolidatie die nodig is voor een gezonde agrarische sector op lange-termijn in België”, aldus Van der Ven. “Het samenvoegen van de kennis van beide bedrijven om daarmee de klanten optimaal te ondersteunen in hun bedrijfsdoelstellingen staat voorop.” ForFarmers

Meegroeien met ForFarmers

Steven en Olivier Algoet, de huidige eigenaren van Voeders Algoet, zien door deze transactie de mogelijkheid om het aanbod aan hun klanten verder uit te breiden. ForFarmers en Voeders Algoet zijn volgens een verklaring van het duo beide ambitieus en richten zich op het aanbieden van kwaliteitsvoeders met bijbehorend professioneel advies. De overname geeft klanten en medewerkers de mogelijkheid mee te groeien in de ambitie van ForFarmers.

De transactie moet worden goedgekeurd door de Belgische mededingingsautoriteiten. ForFarmers verwacht op dit front geen problemen en denkt de transactie in de tweede helft van 2018 te kunnen afronden. De resultaten van Voeders Algoet zullen vanaf de sluitingsdatum worden geconsolideerd in de resultaten van ForFarmers.

ForFarmers is de grootste mengvoerproducent in de EU. De onderneming is beursgenoteerd, waarbij een groot deel van de aandelen in handen is van de boerencoöperatie FromFarmers. Vorig jaar zag het bedrijf de omzet met 5,2% toenemen tot €2,2 miljard. Het bedrijf zag de winst met 10% toenemen tot €58,6 miljoen. De totale voerafzet groeide met 3,2% tot 9,6 miljoen ton. De afzet van mengvoer specifiek nam met 5,8% toe tot 6,7 miljoen ton.

JCB

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken