Startpagina

Duurzaamheidscriteria op het tomatenbedrijf Primato

Leestijd : 2 min

De familie Pittoors in Pitte, die het tomatenbedrijf Primato runt, hechten ook veel belang aan duurzame ontwikkeling. Jaarlijk produceren ze 7.000 ton tomaten, waarbij de vermarkting gebeurt via BelOrta. Net als vele andere producenten gaf de familie hun gerealiseerde en geplande inspanningen aan in het collectief dossier. Ze hebben ingezet op moderne uitrusting, energie, watergebruik, geïntegreerde bestrijding, ecologische impact en personeelsbeleid. Enkele voorbeelden:

Zo zorgden ze voor 100% recirculatie van het water. “Hierdoor is op het bedrijf nog slechts een minimum aan leidingwater nodig. Aan het bedrijf liggen drie grote vijvers voor de opvang van het regenwater, wat gezuiverd en gemengd wordt met de meststoffen, om de tomatenplanten te begieten. Daarenboven wordt ook het overtollige drainwater opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt”, vertelt Kevin Pittoors.

Verder zijn de serres voorzien van diffuus glas met dubbele AR-coating, wat voor een hogere lichttransmissie zorgt. Bovendien is er sprake van een betere verspreiding van het licht over het gewas, waardoor een hogere productie mogelijk is met dezelfde input van grondstoffen. De helft van de serre is voorzien met assimilatiebelichting. 6 ha werd voorzien met SON-T bovenbelichting en 2,6 ha met LED-tussenbelichting. Hier zorgt de rode en blauwe kleur voor het ideale kleurenspectrum voor fotosynthese. “Op die manier kunnen we jaarrond kwaliteitstomaten aanbieden.” Bovenaan en aan de zijkanten van de serre is ook een verduisteringsscherm voorzien om de lichtuitstoot naar de omwonenden te beperken en energie te sparen. In de niet-belichte serre wordt een energiescherm gehangen om de energiekosten te drukken.

De familie installeerde ook twee warmtekrachtkoppeling (WKK) installaties op het bedrijf. Die moeten zorgen voor de verwarming van de serre’s en voorzien elektriciteit voor de belichting ervan. Ze zuiveren ook de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding, zodat de vrije CO2 wordt aangewend als voeding voor de tomaten.

Het monitoren van plagen en ziekten moet sowieso gebeuren op het bedrijf om tijdig te reageren. Wanneer nodig worden nuttige insecten ingezet voor de beheersing van ziekten en plagen. Bovendien zetten ze hommels in voor een verbeterde bestuiving.

In het bedrijf zijn 40 vaste werknemers in dienst, waarbij in het hoogseizoen nog eens 60 seizoenarbeiders bijkomen. Omdat ze denken aan het welzijn van het personeel, wordt naast de goede facilitaire voorzieningen ook wel eens activiteiten georganiseerd, zoals een barbecue. Verder vinden ze ergonomie belangrijk: zo investeren ze in de automatisatie van het verpakkingsproces, aangezien dat zwaar werk is zorgen teeltgoten voor werk op ideale hoogte.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken