Startpagina Bedrijfsnieuws

Belchim onderzoekt en vindt alternatieven

Zoals elk jaar loodst, naast de zaadbedrijven, ook gewasbeschermingsbedrijf Belchim de pers en verschillende andere geïnteresseerden doorheen de proefvelden. Naast de gekende middelen werd er gekeken naar alternatieve schema’s in groenten en werden een paar nieuwigheden voorgesteld.

Leestijd : 6 min

Belchim voorzag een goed gevuld programma, zowel in aardappelen, als granen en maïs, en zelfs vlas. Hieronder schotelen we een beknopt overzicht voor.

Aardappelen

Stef Dierickx, die verantwoordelijk is voor de aardappelen in Vlaanderen, gaf de eerste rondleiding doorheen de proefvelden.

Pootgoed. Hij gaf mee dat het pootgoed te leiden had onder verschillende ziekten, zoals Rhizoctonia, zwarte spikkel en Fusarium. “Maar dit jaar zijn er ook veel problemen rond de bacterieziekte Erwinia. Een erfenis van vorig jaar”, vertelde hij. Tegen Rhizoctonia moeten wel oplossingen gezocht worden. Er werden veldjes aangelegd met worst case scenario’s, zodat hierop behandelingen uitgetest kunnen worden. “Bij de worst case scenario komt het pootgoed uit de koeling, en is er nog sprake van condens. Dan behandelen en de dag nadien planten is het slechtste wat je kan doen. Omdat de aardappelen te vochtig staan ontwikkelen de ziektes zich gemakkelijk. Behandel je niet, dan is er sprake van een onregelmatige opkomst en veel verlies van stengels.” Belchim ziet in Monarch als behandeling wel soelaas omdat het toch voor een goede opkomst van de aardappelen zorgt. “Poederbehandeling met Symphonie is nog wel de grootste markt, maar met vloeibaar maak je veel minder stof.”

Onkruidbestrijding. Dierickx ging verder met het nut van Proman en Gozai in de onkruidbestrijding. “Gozai is erkend tot in het kraken van de ruggen. Men mag het gebruiken als contactmiddel om de gekiemde onkruiden mee af te branden, dat is geen probleem.” Bij de proefvelden werden verschillende behandelingen vergeleken: glyfosaat (1,5L), diquat (2L), Gozai (0,4L), Gozai (0,4L) + olie, Gozai (0,4L) + Proman (2L). “Het gebruik van glyfosaat is slecht kort bij de opkomst omwille van de selectiviteit. Diquat werkte onvoldoende.” Gozai werkt goed op breedbladigen, maar op tijd behandelen is wel een must. “Behandel je vier dagen later, merk je dat toevoeging van olie bij Gozai een meerwaarde heeft. De combinatie Gozai en Proman geeft het beste resultaat.” Ben je echt laat met behandelen, dan moet de landbouwer terugvallen op schema’s zoals Gozai (0,4L) + Proman (2L) + Defi (3L).

Verder werd ook een proef aangelegd met Proman alleen, om te onderzoeken wat de bodemwerking is. Het werkt tegen onder andere kamille, straatgras, melganzevoet en hanepoot. “Maar er is een doseringseffect te zien. Zwarte nachtschade is moeilijk te bestrijden bij 2L, maar dat verbetert bij gebruik van hogere dosissen.” Doornappel blijft wel een moeilijk onkruid. Eén actieve stof doet het hem hier niet, dus moet gezocht worden naar een werkende combinatie van actieve stoffen, en liefst de combinaties die synergetische werken. “We merkten dat Proman en Sencor een goede synergie geeft, want het pakt ook nachtschade aan. We zoeken dus steeds naar synergiën. Ook Proman combineren met Challenge kan en bestreed goed het kruiskruid in de veldjes. Proman samen met Defi geeft ook goede resultaten. Stomp Aqua bestrijdt melganzevoet en nachtschade. Combineer je Stomp Aqua met Proman, krijg je een meerwaarde, maar doet het dan weer minder goed tegen kruiskruid.” In het algemeen adviseert de aardappelexpert doornappel te bestrijden met Centium 360CS (die ook een lange nawerking heeft), Proman, Sencor en eventueel een vierde partner.

Loofdoding. Belouhka is een nieuw loofdodingsmiddel in aardappel. Het bevat pelargonzuur, een natuurlijk molecule dat onder andere uit koolzaad gewonnen kan worden. Het beschadigt de waslaag en vernielt de celwand, waardoor het de plant doodt door verwelking. “Hoewel zonnig weer met wind vaak niet goed is bij toepassing van producten, is het dat wel bij Beloukha”, klinkt het. “We zijn op verkenning met het product: bij welke andere teelten het kan toegepast worden en in welke dosis. Momenteel is het erkend aan 16 L per hectare na het loofklappen.” Het zou ook een oplossing kunnen zijn bij bioteelten, maar daar mag vandaag enkel thermisch of mechanisch worden behandeld, maar ook bij conventionele teelt aangezien de toekomst van diquat onzeker is. “Positief is ook dat het geen bodemwerking heeft. Wel moet geweten zijn dat het enkel de bladeren aanpakt, er is geen systemische werking.”

Ten slotte werd stilgestaan bij de preventieve werking van Valis M tegen Phytophthora, dat rond de bloei kan worden toegepast. “Valis M bevat naast valifenalaat ook een hoge dosering mancozeb die zorgt voor een sterke preventieve bescherming.” De rondgang bij de aardappelen werd afgesloten met goede raad: “Als het gewas in bloei kan men best starten met de knolbescherming met Ranman TOP. Paarsverkleuring aan het blad kan duiden op zetmeelopslag.”

Bieten

De onkruidbestrijding in bieten dit jaar was gemakkelijk. Met het gebruik van Centium 360CS en Avadex 480, bleven enkel grassen over. Voor de suikerbieten heeft Teppeki in Nederland een erkenning gekregen tegen bladluizen, en die wordt later ook in België verwacht. Wat goed nieuws is na het wegvallen van de neonicotinoïden.

Bij een stammenonderzoek op de bladziekte Cercospora kwam aan het licht dat de resistentie tegen strobilurines toeneemt. Er is daarom een nooderkenning van 120 dagen met mancozeb bevattende middelen tegen Cercospora. Als basis zullen triazolen worden geadviseerd, maar met toevoeging van mancozeb.

Maïs

Jan Vermaelen gaf dan weer meer toelichting bij de maïsproeven. Belchim legt namelijk elk jaar inzaaiproeven aan in maïs, waar wordt gewerkt aan opbouwschema’s. De onkruiden die worden aangelegd zijn amaranten, klein kruiskruid, kamille, ereprijs, breedbladigen en grassen (straatgras, raaigras, hanepoot, naaldaar en panicum). In de proeven wil hij vooral laten zien dat Onyx als versterker kan dienen in het onkruidschema. Dat werd duidelijk bij het toevoegen van 0,5L Onyx aan Laudis + Samson Extra 60OD. Er mag van Onyx tot 1,5 L per hectare gebruikt worden bij de bestrijding van eenjarige tweezaadlobbige onkruiden, en zelfs tot 1,67 L per hectare bij aanwezigheid van knolcyperus. Ook in maïs wordt geadviseerd om zeker op tijd te behandelen om de onkruiden de baas te kunnen.

In maïs is hét probleemonkruid nog steeds glad vingergras. Dan moet je twee behandelingen doen: ofwel een vooropkomst en een naopkomst, ofwel een dubbele naopkomst. “Die laatste vraagt echter wel wat discipline van de teler, omdat je dan twee keer moet behandelen met een interval van 14 dagen.”

Vlas

Voor de onkruidbestrijdingsproef in vlas kon men expert Thomas De Neve van Protex aanhoren. Die proef ligt niet elk jaar. Dit jaar staat er wel 15.500 ha in België, maar voornamelijk in Wallonië. “Er zijn eigenlijk nog maar weinig middelen erkend voor de onkruidbestrijding in vlas. De referentie is normaal Gratil + Hussar Ultra, en eventueel met Lexus bij. Lexus is echter verdwenen en bepaalde producten hebben de beperking dat de zaden niet meer gebruikt mogen worden in veevoeder, en dat is een probleem.” De onkruidschema’s moeten dus veranderd worden. De referentie na-opkomst Gratil + Hussar Ultra gaf niet de beste resultaten.

Er werden daarom verschillende schema’s getest met Zeus, een tricetone, in de vooropkomst, waar Thomas van verwacht dat dat meer en meer zal worden gebruikt in de toekomst. Zeus wordt ook in de maïs gebruikt en kent het probleem met de zaden niet. Na die vooropkomst kan gecorrigeerd worden op verschillende manieren. Deft (0,015L) is hierin niet slecht. Ook werd een schema Xinca (0,5L) + Gratil (0,02L) + Cliophar 600 SL getest, met succes.

Een tweede aspect dat De Neve aanhaalt is witziekte bestrijden. “We verwachten dat het volgend seizoen erkend zal zijn. Uit de proeven van vorige jaren blijkt het altijd beter te werken dan de referentie als het op witziekte aankomt, met een goede lange vezelopbrengst.”

Granen

De Neve sluit af met een rondgang in wintertarwe. Daar werd duist en windhalm ingezaaid om te onderzoeken welke schema’s hiertegen het beste werken. Zeker met de opkomende resistenties bij deze twee soorten is het meer en meer nodig om verschillende middelen te combineren. Wat niet ingezaaid is, maar wel aanwezig was, was raaigras en wat dicotylen, zoals korenbloem.

Er werd gespoten met Roxy (4L), met als actieve stof prosulfocarb, na de opkomst van graan, maar voor de opkomst van het onkruid. Dit product alleen al zorgt voor veel minder duist en windhalm was al niet meer te zien. Roxy kan men ook combineren in een lagere dosis (3L) met Diflanil (0,24L). Hierdoor wordt duist nog beter aangepakt.

De twee efficiënte actieve stoffen diflufenican en prosulfocarb samenvoegen in één middel moet dan wel een goed idee zijn, dachten ze bij Belchim. En dat is het nieuwe middel Jura geworden. Het is in verschillende teelten erkend, waaronder in wintergerst, wintertarwe, winterrogge en triticale. Voor spelt zal later ook nog een erkenning volgen. Verder mag het in vooropkomst en naopkomst gebruikt worden en heeft het geen rasgevoeligheid. “Een heel flexibel middel dus, dat ook belangrijk zal worden in de toekomst, aangezien we verwachten dat er nog middelen zullen verdwijnen”, besluit hij.

MV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken