Startpagina Granen

Droogte gijzelt landbouw in Europa

Een relatief kort maar intense droogte is aan de gang in het centrum en het noorden van Europa, en dat al sinds mei. De temperaturen zijn bovengemiddeld, maar er viel ook erg weinig neerslag. Dit laat wel zijn sporen na voor de landbouw: watervoorziening wordt soms moeilijk en lokaal worden er beperkingen opgelegd. De kans op brand is ook verhoogd. Dit meldt het JRC Europese Droogte Observatorium (EDO).

De droogte houdt niet enkel in België aan, ook delen in het centrum en het noorden van Europa gaan gebukt onder de droogte. In Scandinavië, Letland, Nederland, Schotland, het noorden van Duitsland en het grootste deel van Ierland hebben een veel te lage bodemvochtigheid (wat een indicator is van de ernst van de droogte). Dat is ook het geval voor het westen van Wit-Rusland, het westen van Polen en een deel van de Tsjechische Republiek. Daar kon men zelfs al spreken van vegetatiestress. Men verwacht dat het bodemwatergehalte terug zal...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken