Startpagina Recht

Hoe bescherm ik mij nu, voor als het later niet meer gaat?

Wij zijn een koppel op leeftijd dat sinds meer dan twintig jaar in onmin leeft met onze enige zoon. Ook de kleinkinderen hebben wij al meer dan twintig jaar niet meer gezien. Nu we een jaartje ouder worden, maken we ons zorgen over de toekomst.

Leestijd : 3 min

Wat zal er gebeuren als één van ons wegvalt en de langstlevende niet meer voor zichzelf kan zorgen. In geen geval willen wij dat onze zoon of onze kleinkinderen dan de touwtjes in handen krijgen. Kunnen wij hiervoor iets ondernemen?

Wettelijk geregelde bescherming

Voor personen die niet meer zelfstandig kunnen instaan voor hun eigen beslissingen of het beheer van hun vermogen heeft de wetgever een volledige wettelijke bescherming uitgewerkt. Sinds 1 september 2014 werden de diverse beschermingsstatuten uniform gemaakt door de Wet van 17 maart 2013.

Onder de huidige regelgeving bestaat er zowel een vorm van buitengerechtelijke bescherming als een vorm van rechterlijke beschermig.

Bij de buitengerechtelijke bescherming kan een persoon, wat het beheer van zijn goederen betreft, een volmacht geven aan iemand die hij vertrouwt om bepaalde handelingen in zijn naam te stellen (een lastgeving), zonder dat de rechter daarin tussenbeide moet komen.

Bij de rechterlijke bescherming ontwerpt de vrederechter een begeleiding op maat van de beschermde persoon. Hij stelt hiertoe een bewindvoerder aan die de beschermde persoon zal bijstaan of vertegenwoordigen.

Uw zorg is vooral te vermijden dat uw eigen zoon of kleinkinderen met wie u in onmin leeft als bewindvoerder over u zou worden aangesteld.

Nu al kiezen

U kunt beiden u al deze zorg wegnemen door gebruik te maken van een mogelijkheid in de wet die u nu zelf de keuze van bewindvoerder laat maken.

Op grond van art. 496 B.W. kan iedere bekwame meerderjarige persoon immers voor de vrederechter van zijn verblijfplaats of woonplaats of een notaris naar eigen keuze een verklaring afleggen waarin hij zijn voorkeur te kennen geeft over de in de toekomst aan te wijzen bewindvoerder. Van deze verklaring wordt een authentieke akte opgesteld en opgenomen in een centraal register dat wordt bijgehouden door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Ze kan op ieder moment en op dezelfde wijze worden herroepen of er kan een nieuwe voorkeur worden uitgedrukt.

Voordat de rechterlijke beschermingsmaatregel wordt bevolen, moet de griffier nagaan of er in het register zulk een verklaring werd opgenomen. Wanneer zulk een verklaring werd afgelegd moet de notaris of het vredegerecht waar de verklaring werd afgelegd een eensluidend verklaard afschrift bezorgen aan het vredegerecht belast met het verzoek tot aanstelling van een bewindvoerder.

Vertrouwenspersoon

Wanneer u niet meteen een geschikte persoon kent die als bewindvoerder kan fungeren, kunt u ook een vertrouwenspersoon aanduiden. Een vertrouwenspersoon is een persoon die als bemiddelaar optreedt tussen de bewindvoerder en de beschermde persoon, en die de mening vertolkt van de beschermde persoon indien hij daar zelf niet toe in staat is of die hem ondersteunt bij het uiten van zijn mening ingeval hij dit niet zelfstandig kan.

Bovendien oefent de vertrouwenspersoon toezicht uit op de goede werking van het bewind. De bewindvoerder moet daarom de vertrouwenspersoon telkens op de hoogte brengen van de handelingen die zij in uitvoering van hun opdracht verrichten.

Krijtlijnen uitzetten

Tot slot kunt u in de zogenaamde verklaring van voorkeur ook een beginsel laten opnemen omtrent de wijze waarop een eventuele bewindvoerder zijn taak moet uitvoeren. Meer in het bijzonder zou u kunnen aangeven dat de eventuele bewindvoerder bij de uitvoering van zijn opdracht in elk geval moet vermijden dat u beiden of de langst levende onder u zou moeten verblijven bij uw zoon of kleinkinderen.

Ook kunt uw keuzes laten vastleggen voor het geval u niet meer zelfstandig in uw eigen woning kunt wonen, zelf niet met alle mogelijke ambulante hulp. U zou bijvoorbeeld kunnen verkiezen dat de bewindvoerder in de eerste plaats probeert een verblijf in een serviceflat te regelen en enkel wanneer dit niet mogelijk is een plaats zoekt in een rust- en verzorgingstehuis.

Lees ook in Recht

Omgevingsvergunningsprocedure wordt vereenvoudigd

Recht Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de omgevingsvergunningsprocedures drastisch vereenvoudigen tot één basisprocedure. Ook het milieueffectenrapport mag voor haar een heel stuk eenvoudiger worden.
Meer artikelen bekijken