Startpagina Economie

Open Vld: onderzoek erkenning droogte als landbouwramp

Vlaams Parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open Vld) vraagt landbouwminister Joke Schauvliege om te onderzoeken of de aanhoudende droogte als landbouwramp kan worden erkend. “De droogte heeft nu al gezorgd voor een onherstelbare schade”, aldus de politicus. “Boeren die onherstelbare schade lijden moeten vergoed worden.”

Leestijd : 2 min

Vanderjeugd zegt te beseffen dat de concrete omvang van de ramp pas definitief geïnventariseerd kan worden aan het einde van de droogteperiode. Vandaag tekenen de contouren van de rampzalige gevolgen van de droogte voor boeren zich volgens hem echter al grotendeels af. “Het heeft dan ook geen zin te wachten tot het opnieuw begint te regenen vooraleer de erkenningsprocedure op te starten.”

De minister volgens kan ook nu al aan het KMI vragen om na te gaan of er in de huidige stand van zaken al sprake is van uitzonderlijke droogte die voldoet aan de voorgeschreven criteria voor een erkenning als ramp.

Vanderjeugd roept getroffen landbouwers op om zeer alert te zijn voor de schade die ze al geleden hebben en nog zullen lokden. “Hoe sneller de inventaris kan gemaakt worden, hoe sneller de dossiers bij een erkenning als ramp kunnen worden ingediend. Als burgemeester (van Staden, West-Vlaanderen, red.) wil ik ook benadrukken dat de lokale besturen de boeren zo goed mogelijk moeten bijstaan bij het opmaken en aangeven van hun schade.”

Wateropvang en rationeel waterbeheer

Tegelijk herhaalt Vanderjeugd de oproep aan het adres van minister Schauvliege om boeren te stimuleren te investeren in wateropvangbekkens en andere initiatieven voor waterbeheer. Hij lanceerde deze oproep al tijdens een plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op 4 juli. “De klimaatsverandering laat zich de jongste jaren sterker voelen. We zullen met droogte maar ook andere calamiteiten structureel rekening moeten houden.”

In datzelfde kader plaatst Vanderjeugd ook een nieuwe oproep te komen tot een brede weersverzekering. Landbouwminister Schauvliege engageerde zich al eerder om nog dit jaar te komen tot een initiatief. “Risicomanagement moet één van de speerpunten van het nieuwe landbouwbeleid vormen.”, aldus Vanderjeugd. “Nu Europa via pijler 2 van het GLB middelen voorziet om tussen te komen in de premies voor het afsluiten van een noodweerverzekering, moet dit ten volle gepromoot worden. Bovendien vormt dergelijke verzekering een complement bovenop op een hervormd landbouw- en algemene rampenfonds. Zo houden we alles betaalbaar voor de gemeenschap en verzekeren we onze boeren van schadevergoedingen indien er zich rampen voordoen.”

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken