Startpagina Wetgeving

Ggo-stempel op CRISPR/cas niet zonder gevolgen

Vorige week maakte het Europese Hof van Justitie haar oordeel over nieuwe genetische veredelingstechnieken als CRISPR/cas bekend. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de oudere genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). De ene hoek onthaalt de beslissing op gejuich, terwijl de andere vooral veel nadelen ziet. Wat betekent dit oordeel voor de landbouw?

De zaak gaat over nieuwe technieken voor genetische modificatie van gewassen, zoals CRISPR/cas, die kleine wijzigingen aanbrengen aan het genoom van een gewas of levend organisme zonder daarbij vreemd DNA te introduceren. Volgens het Hof van Justitie moeten dergelijke gewassen voortaan aan dezelfde test- en etiketteringsvereisten voldoen als andere genetisch gemanipuleerde organismen. Er wordt enkel een uitzondering gemaakt voor oudere technieken die veilig zijn.

“Zowel op economisch als op ecologisch vlak verliezen we. Dit is een harde klap voor de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Wetgeving

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken