Startpagina Akkerbouw

Pak het koolstofgehalte (C)SLIM aan!

Het koolstofgehalte van de bodem is belangrijk voor de kwaliteit en de vruchtbaarheid van de bodem. Om landbouwers toe te laten de impact van hun landbouwpraktijk op de evolutie van het koolstofgehalte op hun percelen in te schatten, heeft de Bodemkundige Dienst van België CSLIM ontwikkeld.

Leestijd : 3 min

Via deze toepassing kan het effect van organische bemesting, groenbedekkers of oogstresten eenvoudig worden nagegaan. De evolutie van het koolstofgehalte wordt overzichtelijk voorgesteld met behulp van een grafiek.

Belang

Het koolstofgehalte van de bodem is de bepalende factor voor de bodemvruchtbaarheid en de bodemkwaliteit. Bij een te laag koolstofgehalte, stijgt het risico op erosie en verslemping van de bodem. Bovendien leidt een laag koolstofgehalte ook tot een slechtere waterhuishouding. Momenteel heeft 47% van de akkers in Vlaanderen een koolstofgehalte beneden de streefzone (de zone van optimale toestand voor een landbouwkundig optimale gewasgroei).

Om het belang van een doordacht koolstofmanagement te onderstrepen, heeft de Bodemkundige Dienst er bewust voor gekozen om het koolstofgehalte nadrukkelijk naar voor te schuiven op het analyseverslag van de standaardgrondontleding. Op de tweede pagina van dit analyseverslag, krijgt u een duidelijk overzicht van de koolstofbalans tijdens de teeltrotatie (in tabelvorm) en een grafische voorstelling van de lange termijn evolutie van het koolstofgehalte over een periode van 30 jaar. De grafiek die op het verslag is afgebeeld, is de uitgangssituatie berekend met CSLIM.

Deze module is gebaseerd op het Roth-C model, een wetenschappelijk afbraakmodel, en is gekalibreerd voor Vlaamse bodems. In de uitgangssituatie wordt enkel gebruik gemaakt van de door u opgegeven teeltrotatie. Om zelf het effect van oogstresten, organische bemesting en gewijzigde teeltrotaties (inclusief groenbedekkers) op het koolstofgehalte na te gaan, kan u eenvoudig zelf aan de slag met de CSLIM module. Deze is vrij te raadplegen via de website van de Bodemkundige Dienst van België (www.bdb.be).

Bereken het koolstofgehalte met CSLIM

Om de toepassing te openen, dient u uw klantnummer en het labonummer van de standaardgrondontleding waarvoor u het koolstofgehalte wenst te evalueren, in te geven. Beide nummers zijn terug te vinden op het onderzoeksverslag. Eens u succesvol bent aangemeld, krijgt u onderstaand scherm te zien.

teeltenmeststoffen

In dit scherm herkent u duidelijk twee delen: ‘Uw teelten’ en ‘Uw meststoffen’. Via de knop ‘Wijzigen’, kan u beide delen openen. In ‘Uw teelten’ kan u wijzigingen doorvoeren in de opgegeven teeltrotatie. U kan teelten toevoegen of verwijderen, de duur van de rotatie aanpassen, u kan groenbedekkers toevoegen,… Voor elke teelt kan u bovendien de zaai- en oogstdatum ingeven en kan u aanduiden of de oogstresten al dan niet worden afgevoerd. In ‘Uw meststoffen’ kan u aangeven welke organische meststoffen u gebruikt. Naast de dosis, kunnen ook de datum en de frequentie van toediening worden opgegeven. Waar mogelijk is gewerkt met keuzemenu’s om snelle aanpassingen mogelijk te maken.

Als u vervolgens kiest voor ‘Koolstofevolutie berekenen’, wordt de evolutie van het gehalte organische koolstof over een periode van 30 jaar voorgesteld op een grafiek. U krijgt een gelijkaardige grafiek te zien als weergegeven op uw verslag, maar nu wordt uiteraard wel rekening gehouden met organische bemesting en eventuele oogstresten of groenbedekkers. Voor de grafiek hier is uitgegaan van een monocultuur voedermaïs waar jaarlijks 40 ton runderdrijfmest werd gereden in het voorjaar. In het najaar is telkens raaigras ingezaaid als groenbedekker en om de drie jaar is de runderdrijfmest vervangen door 25 ton runderstalmest.

grafiek

Het gehalte organische koolstof is weergegeven in het rood. De groene lijnen duiden de streefzone aan, waarbinnen het koolstofgehalte zou moeten liggen. In het blauw is tenslotte de limietwaarde van het GLB getoond.

Opvolging

Er is de voorbije weken telkens een andere toepassing voorgesteld aan de hand van een kort artikel. Samen kunnen al deze toepassingen bijdragen aan een optimale inzet van meststoffen en de nauwgezette opvolging van alle percelen binnen het bedrijf. Indien er, nu of in de toekomst, vragen zijn omtrent één of meerdere toepassingen blijven wij bereikbaar voor verdere toelichting (info@bdb.be).

Jens Bonnast

Bodemkundige Dienst van België

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken