Startpagina Melkvee

ILVO: methaanuitstoot melkkoeien kan met derde omlaag

Wetenschappers van het ILVO kunnen de methaanuitstoot van melkkoeien met een derde doen dalen. Dat blijkt uit onderzoek dat het instituut de voorbije vier jaar heeft uitgevoerd. De dieren krijgen een aangepast rantsoen, voederadditieven en hun levenscyclus wordt aangepast. "De resultaten zijn opmerkelijk", zegt woordvoerder Greet Riebbels. "Tegenover één liter melk staat er op termijn dus minimaal één derde minder methaanuitstoot van de koe."

Het ILVO wil met het onderzoek, dat aan Vlaams minister van landbouw Joke Schauvliege (CD&V) is overgemaakt, de melk een stuk klimaatvriendelijker laten produceren. In Vlaanderen is de hele landbouw verantwoordelijk voor 8 procent van de totale broeikasgas-uitstoot, die uiteindelijk de klimaatopwarming veroorzaakt. Binnen die 8 procent is er een verdeling van 49 procent methaan, 26 procent CO2 en 25 procent lachgas. Methaan is quasi uitsluitend afkomstig van herkauwers zoals koeien en schapen.

De melkkoeien werden de voorbije 4 jaar in de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Veehouderij Stabroek: "Wij voelen ons geviseerd door het FAVV"

Vleesvee Voor de eerste keer getuigen de veehouders in Stabroek die sinds november moeilijkheden hebben met het verkopen van hun runderen. Het voedselagentschap legde hun veehouderij strenge beperkingen op, nadat het een te hoge concentratie PFOS aantrof in het vlees. “Plots stonden er 2 inspecteurs van het voedselagentschap voor onze deur met slecht nieuws dat insloeg als een bom.”
Meer artikelen bekijken