Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest: FAVV-instructies voor dierenartsen

In het kader van de verhoogde waakzaamheid rond de Afrikaanse varkenspest (AVP) publiceert het FAVV vandaag een aantal instructies voor dierenartsen. AVP is een aangifteplichtige ziekte. Dit betekent dat elke ernstige klinische verdenking onmiddellijk door een dierenarts onderzocht en gemeld wordt aan. Maar AVP is ook een ziekte waarbij niet altijd een duidelijk en indicatief klinisch beeld opgemerkt wordt, zeker in de beginfase. In geval u een klinische verdenking van AVP heeft, moet deze door dierenartsen onmiddellijk worden gemeld aan het FAVV.

In geval van verhoogde sterfte maar geen verdenking van AVP neemt de dierenarts bloedmonsters bij 3 zieke dieren. Per bemonsterd dier wordt één volledig gevuld buisje bloed genomen (serum). Bezorg de monsters onmiddellijk aan Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) of de Waalse variant ARSIA voor virologisch onderzoek.

Bij sterfte suggereert FAVV ook in plaats van monsters ook kadavers ter autopsie aan DGZ of ARSIA bezorgen. De dierenarts hoeft het resultaat van de analyses niet af te wachten om een behandeling te starten. De volledige instructies van...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken