Startpagina Economie

Greenyard verkoopt tuinbouwafdeling

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft zijn tuinbouwafdeling - met onder meer potgronden en bodembedekkers in de portefeuille - verkocht aan Straco voor €120 miljoen. Dat maakt het bedrijf maandag voorbeurs bekend in een persbericht.

Leestijd : 1 min

De verkoop kadert in de afbouw van de schuldgraad op de balans, nadat Greenyard afgelopen zomer te maken kreeg met een grootschalige listeriabesmetting.

Greenyard Horticulture is marktleider voor potgrond in België, Frankrijk, Polen en Oekraïne. Met veertien sites in Europa en in Rusland wordt geëxporteerd naar meer dan zestig landen. Door de verkoop van de afdeling zit het verlagen van de schuldgraad op schema, zegt Greenyard maandag. Het beschikt nu over de nodige middelen om een obligatie van 150 miljoen euro die vervalt in juli volgend jaar, terug te betalen. Door de verkoop kan het management van Greenyard zich ook concentreren op het segment van verse groenten en fruiten en op diepvries en conserven, "met operationele verbeteringsacties die gericht zijn op interne winstgevende groei", klinkt het nog.

De transactie met Straco, die nog onderhevig is aan wettelijke goedkeuringen, zal naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond worden. Greenyard werd eerder dit jaar geconfronteerd met een listeriabesmetting in zijn fabriek in Hongarije. Er werd een wereldwijde terugroepactie aangekondigd, waarbij alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar werden geproduceerd in de fabriek in Baja, zijn teruggeroepen. De actie kostte het bedrijf 30 miljoen euro. De oorzaak van de besmetting is intussen gevonden en de productie in Hongarije werd heropgestart.

BELGA

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken