Startpagina Verkiezingen

Liesbeth Pauly (N-VA Riemst) wil meer inspraak

Een grootvader die indertijd schepen was voor de Volksunie en een vader die samen met Jan Peumans opkwam voor N-VA: politiek zit Liesbeth Pauly in de genen. “Riemst is altijd een CD&V-gemeente geweest. Het is tijd om het monopolie te doorbreken.”

Leestijd : 4 min

De familie van Liesbeth Pauly kweekt en sorteert grote hoeveelheden fruit. In aanloop naar de verkiezingen sieren N-VA-verkiezingsborden de perenboomgaarden aan de straatkant. “Ach, het maakt niet uit hoe vaak de mensen je gezicht op zo’n affiche zien,” relativeert Liesbeth, “het gaat om wat je te zeggen hebt. Je moet persoonlijk campagne voeren, praten met mensen. Ik heb bijvoorbeeld een brief geschreven waarin ik mijn visie uiteenzet. De kiezer moet weten waar je voor staat.”

DSC_0128

De 22-jarige studente Handelswetenschappen helpt regelmatig mee met de boekhouding van het bedrijf. Overnemen is een mogelijkheid, maar niet voor meteen. Het is family policy om eerst buiten het familiebedrijf de nodige ervaring op te doen. Op dit moment gaat er veel tijd en energie naar haar studies en naar het veroveren van een zitje in de gemeenteraad.

Waarom ben je in de politiek gestapt?

“Politiek en economie interesseren me al van toen ik klein was. Mijn vader heeft die interesse gewekt. Ik wil dan ook graag in zijn voetsporen treden. Maar het is Jan Peumans (N-VA, voorzitter Vlaams Parlement en oud-burgemeester van Riemst) die me over de streep heeft getrokken. Net als hij hecht ik veel belang aan kennis. Daar focus ik me nu op.”

Wat wil je bereiken?

“Ik hoop de CD&V-meerderheid te breken. Eén partij die het monopolie heeft, dat klopt niet. Verder denk ik dat een jonge, frisse wind geen kwaad kan in ons gemeentebestuur. Ik ben nog jong, ik heb niet de ambitie om meteen schepen of burgemeester te worden. Een zitje in de gemeenteraad, zodat ik inspraak heb, daar droom ik van. Maar ik durf niets te verwachten. Wat komt, dat komt, en als het tegenvalt, dan leer ik daaruit. Ik blijf sowieso meedoen.”

Wat speelt er in jullie gemeente op landbouwgebied?

“Vooral de uitbreiding van bedrijven: de gemeente wil die uit de dorpskern weren. Onder meer daarom wil N-VA een aanspreekpunt organiseren in de vorm van een plattelandsambtenaar voor landbouwers en een middenstandsambtenaar voor ondernemers. We moeten alle zelfstandigen en handelaars beter ondersteunen.”

Kom je ook op voor de burger in het algemeen?

“Ja, ik wil dat burgers meer inzage en inspraak hebben in het bestuur van onze gemeente. Ze moeten kunnen deelnemen aan gemeenteraadszittingen, zodat ze achteraf niet schrikken van de beslissingen die er zijn genomen. Dat zal net beter zijn voor landbouwers. Met meer transparantie zal alles vlotter verlopen.”

Waarom zou een landbouwer op jou moeten stemmen in Riemst?

“Sowieso zouden ze meer inspraak krijgen. Als ik verkozen word, wil ik ervoor zorgen dat landbouwers meer duidelijkheid hebben over waar ze aan toe zijn. Dat ondernemers en zelfstandigen een plek krijgen in de gemeente, met een fatsoenlijk landbouwbeleid, waarbij meer mensen inspraak hebben dan enkel één partij.”

Heb je veel steun van boeren uit de streek?

“Nog te weinig. Ik heb wel wat verkiezingsborden op akkers in de streek, maar het is de bedoeling om meer steun vanuit landbouwhoek te hebben. Boeren hier krijgen CD&V er met de paplepel ingelepeld. Iets anders dat ons parten speelt, is dat niet iedereen ervoor uit durft te komen dat hij voor N-VA kiest. Zelfs onder de jeugd maken er velen nog de link naar een ‘zwarte’ Volksunie. Het zit diep, en dat zou niet mogen, drie generaties verder. Wat er gezegd wordt is belangrijk, niet wie het zegt.”

Partijgenoot Jelle Engelbosch sprak zich in De Standaard uit tegen subsidies voor grootschalige landbouw. Kun je je vinden in zijn standpunt?

“Biotelers steunen is een goed idee, omdat het voedingspatroon van de mensen in die richting verandert. In die zin is het niet slecht dat je ook de bioboeren gaat helpen. Maar kleinschaligheid is niet voor iedereen weggelegd. Op ons familiebedrijf, bijvoorbeeld, past de korte keten niet in de bedrijfsvoering.” Patrick, de vader van Liesbeth, mengt zich in het gesprek: “Wat met wie die korte ketenprijzen niet kan betalen? Wij hebben geïnvesteerd om aan een lage prijs te kunnen produceren. Als sector moet je samen zorgen voor je afzet, anders laten ze je concurreren. Wij zijn content dat we vertegenwoordiging hebben, en dat de prijs niet alleen door de distributeurs wordt gevormd.”

Het familiebedrijf overnemen is niet voor meteen. Eerst gaat Liesbeth Pauly buiten het fruitbedrijf ervaring opdoen.
Het familiebedrijf overnemen is niet voor meteen. Eerst gaat Liesbeth Pauly buiten het fruitbedrijf ervaring opdoen. - DC

Meer weten over Liesbeth? Contacteer haar via liesbeth.pauly@n-va.be.

DC

Lees ook in Verkiezingen

Afscheidsinterview Jos De Meyer: ‘Oplossingen waren voor mij belangrijker dan polariseren’

Actueel Jos De Meyer neemt aan het einde van deze legislatuur afscheid als Vlaams Parlementslid en voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement. De landbouw was in zijn leven een rode draad. In een afscheidsinterview roept De Meyer op tot nuance in het debat. Hij benadrukt tevens dat een overheid de landbouw zich in zijn volle diversiteit moet laten ontplooien - en dus niet moet sturen naar één ‘gewenst’ model.
Meer artikelen bekijken