Startpagina Varkens

Varkenshouder fermenteert voeder én mest

Roland van Asten gelooft sterk dat varkens houden duurzaam kan, ecologisch maar vooral economisch. Hij ziet oplossingen voor kostenreductie in kringloopdenken. Intensief en circulair, dat is de strategie. Belangrijke elementen daarin zijn de biogasinstallatie en de fermentor voor varkensvoer op het bedrijf in Horst, aan de Duits-Nederlandse grens.

Volgens varkenshouder Roland van Asten is het varkentje dat na de maaltijd de restjes kreeg, niet meer van deze tijd.

“Ik geloof niet in de circulariteit van vroeger. We moeten genoeg voeder hebben voor alle varkens op onze bedrijven”, begint Roland van Asten zijn pleit.

“Om kosten te reduceren moeten we intensivering en circulariteit combineren. Met varkens kan dat. Hun voederconversie is hoger dan die van kippen en vissen, maar...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken