Startpagina Varkens

Zorgt vaccinatie voor een betere beheersing van salmonella-infecties?

Vaccinatie van zeugen tegen Salmonella typhimurium heeft een positief effect op de hoeveelheid maternale antilichamen in de biggen. Vaccinatie verlaagt ook het aantal besmette lymfeklieren van slachtvarkens. Dat blijkt uit resultaten van het project Susalvac. Vaccinatie kan echter wel eventuele nationale monitoringsprogramma’s bemoeilijken.

Salmonellose is een belangrijke zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overgaan. Salmonella typhimurium is het belangrijkste salmonella-serotype dat bij mensen ziekte veroorzaakt, en het varken is de belangrijkste bron. Het is dus essentieel om slachtvarkens aan te leveren die een verwaarloosbaar risico vormen voor Salmonella typhimurium-overdracht naar de mens.

Project Susalvac

Doel van het project Susalvac was dan ook om de beheersing van...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken