Startpagina Economie

De Croo bij start Werktuigendagen: boeren verdienen de ruimte

Federaal minister Alexander De Croo heeft bij de start van de Werktuigendagen in Oudenaarde opgeroepen vooral voldoende ruimte te reserveren voor de landbouw. Technologie mag van de liberale politicus worden omarmd, waar ze nu vaak met argwaan wordt bekeken. “We gaan natuurlijk geen 50 jaar terug in de tijd.”

Leestijd : 2 min

De Croo is binnen de federale regering verantwoordelijk voor ontwikkelingssamenwerking en financiën. Hij is echter ook een man van de streek waar het evenement gehouden wordt. Volgens De Croo wordt te vaak vergeten dat landbouw eerst en vooral een economische activiteit is. Er moet geld worden verdiend. Volgens de Open Vld’er mag de sector geen geromantiseerd beeld van vroeger worden opgedrongen. “Als we vooruit willen, moeten we naar voren kijken.”

“Het is een prachtige streek, die op het bezoek van veel wandelaars en fietsers mag rekenen. Dat moeten we zo houden, en dat kan alleen als de landbouw zich verder kan ontwikkelen. Ruimte is daar een belangrijk onderdeel van.” De Croo nam na zijn korte speech deel aan een rondgang over de beurs, die met 200 firma’s en vooral vijf demo’s weer goed gevuld was. Met zijn zoontje dook De Croo in een combine.

DSC_1629

Opvallende aanwezige bij de rondgang - naast de ‘usual suspects’ van Boerenbond, ABS, Fedagrim, KBC, Arvesta etc. was de gewezen landbouwminister Joke Schauvliege. Schauvliege dacht namens CD&V mee aan de landbouwparagraaf van het Vlaamse regeerakkoord dat aanstaande lijkt. Op de inhoud hiervan ging ze niet in. Ingewijden zeggen dat mogelijk de domeinen landbouw en milieu uit elkaar gehouden worden, en dat groene plannen in de besprekingen behoorlijk zijn afgezwakt.

Wel gaf ze toe dat binnen een coalitie de christendemocraten met meer dan gemiddelde interesse naar de landbouwportefeuille kijken.

DSC_1641

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken