Startpagina Economie

Felle reacties op initiatief-Fedagrim: ‘Van eigendomsrecht blijf je af’

Het idee van Fedagrim om het eigendomsrecht te verzwakken om open ruimte te redden en te herstellen,n levert felle kritiek op van de politiek en landbouworganisaties. Raken aan het eigendomsrecht is een veel te ingrijpende maatregel op de marktwerking, zegt Hilde Vautmans van Open Vld. “Bovendien houd je daarmee onvoldoende rekening met de situatie in Vlaanderen, waar twee derde van de landbouwgronden gepacht is en slechts één derde in eigendom.”

Leestijd : 3 min

Vautmans, Europees Parlementslid, was met partijgenoot en Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts bij Agribex. De Brusselse landbouwbeurs wordt georganiseerd door Fedagrim, de belangenorganisatie van de machine- en agrarische bouwsector. Fedagrim organiseerde in de kantlijn het ‘Landbouwparlement’ – een forum waarbij politici diverse stellingen over de landbouw bediscussieerden.

Deelnemende politici waren van liberale, christendemocratische, groene en Vlaams-nationalistische huize. De socialisten besloten afwezig te blijven. Alle partijen spraken hun steun uit voor de landbouw en voor maatregelen om de open ruimte te beschermen. Behalve aan groene zijde was het enthousiasme over het idee van Fedagrim om het eigendomsrecht in te perken, niet bepaald groot te noemen.

Volgens Fedagrim staat België voor stevige uitdagingen rond het klimaat, de biodiversiteit en het behoud van open ruimte. “We kunnen die nooit oplossen als we die perceel per perceel, hectare per hectare bekijken”, aldus voorzitter Johan Colpaert. Het moet op een grotere schaal gebeuren, wat volgens hem inhoudt dat het privé-eigendomsrecht ter discussie gesteld moet worden. Colpaert zei zich te realiseren dat dit gevoelig ligt.

Boerenorganisaties tegen

Voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat vindt dat inperking van het eigendomsrecht betekent dat we een eeuw terug in de tijd gekatapulteerd worden. In het Fedagrim-scenario mag een zelfstandig ondernemer niet meer zelf beslissen of hij grond in eigendom heeft of houdt en wat hij er op doet. De landbouwer uit omgeving Oostende wijst erop dat het communisme geen succes was.

De plannen kwamen ook aan bod bij TV-programma De Afspraak. Boerenbond trekt op Facebook van leer tegen het optreden van Colpaert. Ze spreekt van “een triest voorbeeld van hoe Fedagrim praat over boeren in plaats van met hen. Wie de sector kent, weet immers hoeveel inspanningen en vooruitgang onze boeren wel niet gemaakt hebben op vlak van biodiversiteit!”

Colpaert lichtte zijn plannen toe bij De Afspraak.
Colpaert lichtte zijn plannen toe bij De Afspraak. - Foto: VRT

Politieke weerstand

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) en Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) zijn ook niet opgezet met het idee. Vautmans in een verklaring namens alletwee benadrukt ze dat pacht de sleutel is. “Het is dus veel belangrijker om een nieuwe pachtwet te maken die eigenaars stimuleert om gronden te verpachten en die pachters rechtszekerheid biedt, dan te raken aan het privé-eigendomsrecht.”

Bovendien is het voorstel om in te grijpen in de teeltvrijheid niet aanvaardbaar voor hen. “Wij pleiten voor teeltvrijheid en vrijheid van teelttechnieken voor onze boeren en ze moeten zelf de keuze hebben om aan diversificatie te doen. En die boer zal dat ook vanzelf doen als we gaan zoeken naar meer rendabele bedrijfsmodellen. Onze boeren hebben er trouwens ook alle baat bij om te zoeken naar diversificatie, maar niet een die opgelegd wordt van bovenaf of die aan hun eigendom raakt.”

Daarom is het belangrijk dat er gewerkt wordt aan een optimale markttransparantie, vinden de liberalen zodat boeren over zoveel mogelijk gegevens beschikken om hun teelten te kiezen in functie van rendabiliteit.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken