Startpagina Economie

Waals politiek verzet tegen handelsdeal Mercosur

De federale Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft bij een plenaire zitting van de Kamer gezegd nog altijd persoonlijk gekant te zijn tegen het ontwerpakkoord tussen de EU en Mercosur-landen. Ook de landbouwminister van Wallonië, Willy Borsus, sprak zich met scherpe bewoordingen uit tegen het akkoord.

Leestijd : 2 min

Ducarme gaf aan zich te realiseren niet over de deal te mogen beslissen. Zijn regering is immers in lopende zaken en de volksvertegenwoordigers hebben het laatste woord. “Het zal natuurlijk aan de parlementsleden zijn om een beslissing te nemen over deze kwestie in de verschillende parlementen en aan de volgende federale regering om de gedragslijn te bepalen die zij zal verdedigen wanneer het verdrag bekrachtigd zal moeten worden.”

Maar wat Ducarme betreft, bevat dit akkoord vandaag niet voldoende garanties voor boeren. “Noch voor de gezondheid van de consument, noch voor het respect voor de internationale engagementen op het vlak van milieu, noch voor de bescherming van onze familiale landbouw!” Mercosur is een handelsblok dat bestaat uit vier landen die vooral landbouwproducten exporteren: Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay.

Ducarme herinnerde ook aan de impactstudie die momenteel gefinaliseerd wordt bij de FOD Economie. De publicatie daarvan werd aangekondigd voor begin 2020.

Aan Vlaamse zijde bestaan zeker ook zorgen, maar toch minder. De N-VA toonde zich vandaag met een opiniestuk in De Tijd juist fel voorstander. Sofie Joosen en Philippe Muyters noemen de Waalse politici “handelaars in ‘non’” en wijzen op de krachtige exportmachine van de Belgische landbouw. Ze wijzen er ook op dat Wallonië fel tegen een handelsakkoord met Canada was, en dat dit akkoord niet de problemen heeft gebracht die toen werd voorspeld aan Waalse politieke zijde.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken