Startpagina Schapen

Weer schapen en geiten in beslag genomen in Haren

De Brusselse politie heeft woensdag 15 januari 13 schapen en geiten in beslag genomen bij een privé-persoon in Haren. Dat gebeurde in samenwerking met de vzw Animaux en Péril, zo melden de politie en de vzw. Bij dezelfde eigenaar waren in augustus 2018 al 65 schapen in beslag genomen.

Leestijd : 2 min

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie moesten de schapen verblijven op een terrein dat vol lag met gevaarlijke objecten, waar ze water en voedsel moesten zoeken. Verschillende dieren waren er zeer slecht aan toe en vertoonden tekenen van ondervoeding. Eén schaap bleek blind en een ander schaap en een geit bleken zelfs in levensgevaar. Alle dieren werden onder toezicht van een veearts geplaatst, die ook de parasieten zal verwijderen die op de beesten werden aangetroffen. Op het terrein lag ook één dood schaap, dat vermoedelijk door ondervoeding is overleden.

De inbeslaggenomen dieren zijn overgebracht naar de lokalen van Animaux en Péril in Meslin-l'Evêque maar zullen later verdeeld worden over andere dierenasielen. Leefmilieu Brussel heeft twee maanden de tijd om te beslissen aan wie ze de dieren definitief toewijst.

De eigenaar van de dieren stelde zich agressief op bij de inbeslagname. Bij dezelfde man waren in augustus 2018 al 65 schapen in beslag genomen die hij had willen verkopen naar aanleiding van het islamitische Offerfeest. Ook die dieren waren er toen slecht aan toe.

Animaux en Péril en andere dierenrechtenorganisaties hebben al aangekondigd dat ze zich burgerlijke partij zullen stellen als de man zich voor de rechtbank moet verantwoorden. Daar zullen ze vragen dat hem het verbod wordt opgelegd om nog langer dieren te houden.

Belga

Lees ook in Schapen

Het herkauwproces en mogelijke probleemsituaties bij schapen

Schapen Schapen zijn herkauwers. Dat betekent dat ze via een complex magensysteem cellulose- en vezelrijke planten kunnen benutten om zich te voeden. We gaan in dit artikel dieper in op hoe dit verteringsproces verloopt, maar ook op eventuele problemen die we als veehouder kunnen ervaren als er bij de vertering iets verkeerd loopt, zoals groenkauwen of enterotoxaemie.
Meer artikelen bekijken