Startpagina Hors-texte

Vrees de Brexit

Leestijd : 1 min

Bijna een jaar geleden stemden de Britten zich uit de EU. Voor een exporterend land als België is dat slecht nieuws, en zeker voor de Belgische zuivelindustrie. “Meer dan de helft van de omzet van de zuivelindustrie wordt buiten België gerealiseerd”, zo benadrukte de heer Schevenels nog eens. “De rol van het Verenigd Koninkrijk voor bijvoorbeeld kaasexport valt moeilijk te onderschatten”, aldus de BCZ-voorzitter. De EU voert 470.000 ton per jaar uit naar het VK. Ter vergelijking: voor de Rusland-boycot voerde de EU ‘slechts’ de helft (240.000 ton) uit. Nu zal het bij een Brexit nooit om een boycot gaan, maar een heffing kan wel de concurrentiepositie aantasten.

Toegespitst op onze zuivelindustrie is het VK de vijfde exportbestemming, in 2016 goed voor 285 miljoen euro aan zuivelproducten (10 % van de totale uitvoer). Eén derde hiervan is kaas. Omgekeerd voerde ons land vorig jaar ook voor 128 miljoen euro aan Britse zuivelproducten in. De heer Schevenels berekende dat een ‘gematigd’ invoertarief onder WTO-regels van 20 % al zou leiden tot een extra last van 57 miljoen euro. “Uitvoer van bepaalde producten kan hierdoor volledig stilvallen”, schetste hij een doemscenario. “Wij hopen op een Brexit die zo weinig handelsverstorend als mogelijk zal zijn”, klonk de oproep.

De voorzitter laakte voorts ook nog een trage afhandeling van de exportcertificaten. Buurlanden blijken vaak gunstigere akkoorden te hebben met derde landen dan ons land.

Lees ook in Hors-texte

Meer artikelen bekijken