Startpagina Actueel

Sonja De Becker: Wederzijds respect en vertrouwen centraal

Landbouwleven blikt met Sonja de Becker, voorzitter Boerenbond, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Wat betekende 2020?

“Net als voor iedereen was 2020 ook voor de sector een bijzonder zwaar jaar. Bovenop bestaande uitdagingen (MAP, klimaat, dierziektes…) bracht Covid-19 een aantal bijkomende zorgen met zich mee (arbeidskrachten, opslag, transport, gezondheid garanderen). Toch heeft de veerkracht en het ondernemerschap van onze land- en tuinbouwers ervoor gezorgd dat de sector tijdens de crisis overeind bleef. Er werden enorme inspanningen geleverd door de individuele bedrijven, door Boerenbond en door de overheid om de voedselbevoorrading te verzekeren. Toch ondervinden heel wat sectoren waaronder melk, varkens, pluimvee, aardappelen...vandaag een negatieve impact op de prijsvorming die zich nog een hele tijd zal laten voelen. Daarnaast heeft Covid-19 ook zaken in positieve zin doen bewegen, bijvoorbeeld meer digitalisering, meer regionalisering en herwaardering van lokale producten en producenten.

2020 was voor mij een achtbaan, voortgedreven op een waanzinnig tempo. Maar ook een jaar vol dankbaarheid: voor onze land- en tuinbouwers, in al hun diversiteit. We zijn erin geslaagd om te voorkomen dat er tekorten waren of dat winkelrekken leeg bleven. 2020 liet mij meer dan ooit beseffen waarom en voor wie je het allemaal doet: de mooiste en lekkerste sector.”

Wat brengt 2021?

“De coronacrisis en de nasleep ervan zal ook volgend jaar nog wegen op onze sector. In de komende relance is het verder versterken van het ondernemerschap en de veerkracht van de sector dan ook cruciaal. Ook in het beleid en de uitvoering ervan moet er aandacht blijven voor dit ondernemerschap zodat onze boeren letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen om te werken. Zeker dit laatste is iets om in de gaten te houden.

De manke (bewust of onbewust) berichtgeving over de land- en tuinbouw in de (sociale) media is bij momenten stuitend. De stigmatisering en framing in het publieke en politieke debat rond de sector, dat treft me persoonlijk heel diep. Het welbevinden van de land- en tuinbouwfamilies ligt historisch laag. Het moet anders: meer dialoog, waarbij echt gepraat en echt geluisterd wordt, door alle partijen. Wederzijds respect en vertrouwen staan dan ook hoog bovenaan mijn wenslijst voor 2021.”

LV

Lees ook in Actueel

Blusschuim is mogelijke bodemverontreiniger

Veeteelt Een melkveebedrijf in de Antwerpse gemeente Stabroek werd beperkingen opgelegd nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen concentraties PFAS aantrof in het vlees. Er zouden nog 4 andere risicobedrijven zijn.
Meer artikelen bekijken