Startpagina Actueel

Hendrik Vandamme: Eerherstel voor de land- en tuinbouw

Landbouwleven blikt met Hendrik Vandamme, voorzitter Algemeen Boerensyndicaat, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Wat betekende 2020?

“We trokken met het ABS naar het Grondwettelijk Hof om een aantal artikelen in het mestdecreet te laten schrappen. Na de klimaatdiscussie in 2019 was er nu ook de discussie rond de veehouderij, de ‘megastallen’ en nitraat in water. Die discussies worden vaker opgepookt via de pers en de sociale media. Het is te betreuren dat niet iedereen met kennis van zaken spreekt. Dat bemoeilijkt een sereen debat over de positie van de landbouw(er). Uiteraard was er door corona en de lockdown een gevoelige marktverstoring in zowat alle sectoren. Een positief gevolg van corona was dat de consument meer dan ooit tevoren via de korte keten aankocht.

Voor mij persoonlijk begon 2020 bijzonder. Begin dit jaar ben ik met mijn echtgenote, onze kinderen, die intussen al een paar jaar het huis uit zijn, en hun partners enkele dagen naar het hoge noorden getrokken naar aanleiding van ons 30-jarig huwelijk. Ik blijf die 5 dagen echt koesteren. Doordat mijn echtgenote in de zorg werkt ben ik misschien extra alert voor de opvolging van de corona-maatregelen.”

Wat brengt 2021?

“Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er eerherstel komt voor de land- en tuinbouwsector. Ik hoop ook dat op publieke en politieke fora de juiste toon gevonden wordt wanneer men over onze sector praat, maar vooral ook dat men mét ons praat. De ABS-slogans #boerzktrespect en #nofarmersnofoodnofuture zouden eigenlijk door elke Vlaamse boer en tuinder moeten worden gedeeld. Uiteraard zal Corona nog blijven nazinderen op de markten en zitten veel sectoren met overstocks van 2019 en 2020. Ik verwacht wel een serieuze inkrimping van de arealen aardappelen en diepvriesgroenten. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat in de volgende winter de nitraatmetingen wel eens gunstiger cijfers zouden kunnen laten optekenen.

Het is een cliché, maar zo belangrijk: een goede gezondheid. Een toekomst waarin we onze positie als boer en tuinder afdwingen en elke dag meer tonen en zeggen waar we mee bezig zijn: voedsel produceren, landschappen kleuren en het platteland doen leven. 2021 is een verkiezingsjaar binnen ABS. Begin april zal blijken of ik weer het vertrouwen krijg van de leden voor een laatste mandaat van 4 jaar.”

LV

Lees ook in Actueel

Wie betaalt voor PFAS-vervuiling?

Actueel Als het van de landbouwverenigingen van Agrofront afhangt, richt de Vlaamse overheid zo snel mogelijk een PFAS-fonds op voor getroffen landbouwbedrijven. Dat blijkt uit interne communicatie naar de leden van Boerenbond dat Landbouwleven kon inzien.
Meer artikelen bekijken