Startpagina Actueel

Filip Fontaine hoopt boer en burger nog meer te verbinden

Landbouwleven blikt met Filip Fontaine, algemeen directeur VLAM, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Hoe ervaarde je 2020?

“Ik zou 2020 voor VLAM het best kunnen omschrijven als ‘spannend’. Vanaf de start van de coronacrisis veranderde er ineens heel veel. We werkten plotsklaps allemaal thuis en heel veel van de geplande acties moesten worden bijgestuurd en nadien vaak nog eens worden bijgestuurd of afgelast. De mensen die veel in het buitenland zaten werden plots binnenlandspecialist en trokken tal van nieuwe projecten. LekkerVanBijOns en korte keten boomden en we speelden deze kanalen extra uit. Kortom, dankzij de veerkracht van onze ploeg, realiseerden we echt heel mooie dingen voor onze sectoren. Het klinkt bijna cynisch maar corona trok ons zo ver uit onze comfortzone dat we er wel nooit meer terug in zullen kruipen. Het bestuur denkt mee na over wat onze rol nu is, de overheid leerde ons kennen als een flexibele en wendbare partner. Getuige daarvan is onze rol in 2021 in de relance en brexit.

De interactie met de sectoren was ook intenser en de aangepaste acties werden goed onthaald. Horeca en handel hadden en hebben het erg zwaar maar het deed vele landbouwers en handelaars duidelijk goed wanneer ze zien hoe we hun product en werk naar voor halen.”

Wat zijn de plannen voor 2021?

“VLAM startte met Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits de ronde tafel ‘voedsel verbindt boer en burger’ op. Die moet leiden tot een charter waarin primaire productie, retail en kleinhandel, verwerking, korte keten en horeca zich samen engageren voor lokale producten. Dit project kan, mits goede uitbouw, de positie van onze eigen voedselproductie meer glans geven en de aandacht geven die ze verdient. Een vlaggenschip hierbij zal de vernieuwde website www.lekkervanbijons.be zijn.”

AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken